Om jag jobbar hemma hos någon och råkar ha sönder något – blir jag personligt ansvarig att betala då?

– Nej, huvudregeln är att du som arbetstagare inte blir skyldig att ersätta. Det är arbetsgivaren som får stå för det. Det finns extremfall och undantag, men så ser alltså huvudregeln ut. Det spelar ingen roll vad det du har sönder är värt, det är fortfarande arbetsgivarens ansvar.

”Den rasade i golvet och gick sönder. Då mådde jag väldigt dåligt för det var samlingstallrikar som de ärvt.”

Gör det någon skillnad om arbetsplatsen bara är en arbetsplats eller om det också är någons privata hem?

– Nej, i båda fallen är du där i tjänst och då är det arbetsgivaren som ska betala om något händer. Det spelar ingen roll om du är på till exempel ett äldreboende, ett kontor eller hemma i någons privata hem i tjänsten. Du har samma skydd oavsett och arbetsgivaren får betala.

”Man är ju livrädd för att det ska gå sönder när man råkar stöta till någonting. Speciellt när man ska vårda någon vid sängen.”

Är det aldrig den som jag är hemma hos som behöver betala?

– Det beror på om skadan beror på dig eller inte. Vi kan ta ett exempel: Om du städar hemma hos någon som har en dålig dammsugare och den slutar fungera när du använder den för att den är i dåligt skick, så är det inte arbetsgivaren som ska stå för det. Då beror inte skadan på något du har gjort och det är i stället ägaren till dammsugarens hemförsäkring som träder in, det vill säga den som du är hemma hos. Men om det är du som råkar göra något så att dammsugaren slutar fungera, så är det arbetsgivaren som får betala. 

Illustration: Christina Andersson

 

Tre röster

 

Lucas Lund.

Lucas Lund, 
personlig assistent:

Har du haft sönder något hemma hos någon du jobbar hos?

– Ja, det har jag. När min brukare precis hade satt in ett nytt kylskåp skulle jag öppna det. Då slog jag ner en tallrik som hängde på väggen precis där dörren gick upp. Den rasade i golvet och gick sönder. Då mådde jag väldigt dåligt för det var samlingstallrikar som de ärvt. 

Vad gör du då?

– Jag bad om ursäkt och har dåligt samvete, men de har inte krävt någon ersättning. De sa att det är lugnt och att jag inte ska oroa mig för det, men jag har sparat en skärva av tallriken och försökt hitta en likadan på internet. Jag tänker att jag ska återgälda den någon dag. 

Är du rädd för att det ska hända?

– Ja, speciellt när man städar och dammsuger. Eller när man tvättar. Jag jobbade i hemtjänsten förut och skulle tvätta en ylletröja. Det slutade med att den krympte till att passa en ettåring. Då fick kommunen betala.

 

Anna Seitl.

Anna Seitl,
personlig assistent:

Har du haft sönder något hemma hos någon du jobbar hos?

– Nej, det har jag inte. 

Vad gör du om det skulle hända?

– Om det skulle hända så har vi blanketter att fylla i. Jag tror inte att det är så krångligt även om jag aldrig har behövt göra det själv. Det är inte jag som ska behöva ersätta något. 

Är du rädd för att det ska hända?

– Nej, det kan jag inte påstå. 

 

Milene Sjöberg.

Milene Sjöberg, 
undersköterska i hemtjänsten:

Har du haft sönder något hemma hos någon du jobbar hos?

– Bara ett lakan som gått sönder när jag har vänt någon i en säng. 

Vad gör du då?

– Det blev inte så mycket mer med det. Hon jag var hemma hos sa att det inte gjorde någonting. Men jag vet inte vad som gäller om hon hade velat ha det ersatt faktiskt. 

Är du rädd för att det ska hända?

– Ja, man är ju livrädd för att det ska gå sönder när man råkar stöta till någonting. Speciellt när man ska vårda någon vid sängen. Vi är ju inne i deras hem, och det är ofta väldigt trångt och de har ofta mycket saker.