Som Kommunalarbetaren rapporterat tidigare försämrades arbetsmiljön på det privata äldreboendet, efter det att forskarna lämnat. Boendet var med i en unik studie där ett privat och ett kommunalt äldreboende skulle jämföras. Utvärderingen visade att skillnaderna var små och resultaten har använts i privatiseringsdebatten.

Men så fort boendet inte längre stod i blickfånget försämrades alltså saker och ting.

Nästan hela personalstyrkan som var med vid starten har valt att sluta. I våras gjorde Kommunal en så kallad 6.6a-anmälan av arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket blev inkopplat och beslutade i förra veckan att gå vidare med anmälan.

I går (den 18 oktober) beslutade verket om storleken på vitesbeloppet. Den största delen av vitesbeloppet utgår om inte Vardaga genomför en undersökning av arbetsmiljön med riskbedömning där företaget bland annat måste ta reda på vilka kraven är för arbetstagarna och om resurserna är tillräckliga.

Före detta anställda har vittnat om att det ibland varit för lite personal på arbetsplatsen.

Vardaga säger att de inte känner igen bilden som ges i Kommunals anmälan men har beslutat ta in extern konsult för att få hjälp med undersökningen och riskbedömningen.