Undersköterskor får utökat ansvar
Vem gör vad? Sjuksköterskebrist och pensionsavgångar gör att flera sjukhus ser över arbetssätten. Ett av dem är Universitetssjukhuset i Örebro. Där har undersköterskor fått nya uppgifter – och lämnat ifrån sig andra.
Undersköterskorna Yvonne Rylén och Karin Sörman skriver in Björn Bergström på urologen, avdelning 38, på Universitetssjukhuset i Örebro. Om en vecka ska han opereras. Nu hålls inskrivningssamtalet. Yonne förklarar hur han ska använda den antiseptiska svampen när han duschar inför operationen. Sedan frågar Karin om hans hälsa. Proverna gås igenom och kompletteras.
Sjuksköterskebristen har gjort att undersköterskorna fått ta över de här uppgifterna. Det är en del av projektet Framtidens vårdavdelning, där Region Örebro testar hur kompetens kan användas på bästa sätt. För att frigöra tid från undersköterskorna har Regionservice tagit över städning, delar av förrådsarbete och patienttransporter. Det betyder att drygt 30 arbetslösa fått tillfälliga jobb. På avdelningar finns numera köksvärdinnor.
Både Karin och Yvonne tycker att det är bra att de sysslorna läggs på andra. De är eniga om sina nya uppgifter:
– Jobbet är roligare.
Men vissa dagar är det jättestressigt.
– Man blir trött i huvudet, säger Karin.
När hon fick de nya uppgifterna bestämde hon sig för att fortsätta jobba efter 65. Hon är glad över att nu slippa jobba kvällar och röda dagar. Och att bara arbeta varannan vecka på vårdavdelningen, där jobbet är tyngre för kroppen. För även om servicepersonal tagit över delar av jobbet är det fullt upp. Lönen är lägre när de inte har ob-ersättning. Ändå har de, utöver månadslönen på runt 25 000 kronor, fått ett extra tillägg på 1 000 kronor.
– Det är lite snålt, säger Karin och Yvonne instämmer.
De har haft sina nya arbetsuppgifter sedan årsskiftet, om det blir en löneökning i år när avtalet innehåller satsningar på spetskompetens vet de inte. De nya lönerna är ännu inte klara.
Kommunals Ann-Kristin Sjöström hoppas på att de ska få högre löner.
– Det är inte givet, vi har individuell lönesättning. När det gäller satsningen på spetskompetens är det arbetsgivaren som ensidigt ska plocka ut dem som får den.
I mitten av 1990-talet blev cirka 400 undersköterskor uppsagda på sjukhuset i Örebro. Det är inte bara där som undersköterskorna blev färre. Var fjärde undersköterska försvann från sjukvården åren 1994–2012, enligt Kommunal. Men med sjuksköterskebrist, skenande kostnader för inhyrd personal och stora pensionsavgångar har trenden vänt.
En statlig utredning har ifrågasatt om det är lönsamt att sjuksköterskor sköter omvårdnaden i stället för undersköterskor. Samtidigt väljer allt fler sjukhus servicepersonal för att frigöra tid från undersköterskor. Nu senast i Halland. I fjol ökade också andelen undersköterskor, skötare samt anställda inom kök och städ i landsting/regioner, enligt statistik från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
Norrlands universitetssjukhus i Umeå har nyligen utvärderat ett projekt där vårdnära service införts för att frigöra tid för patientnära arbete. Enligt Kommunal har undersköterskorna inte tagit över uppgifter från sjuksköterskorna. Men Kommunals Karin Svedlert är positiv.
– Jag tror på det. Om vi arbetar med rätt använd kompetens och en nulägesanalys, så kan vi ta tillbaka arbetsuppgifter som sjuksköterskorna tagit över. Vi behöver kompetensutveckla oss, men ändå behålla titeln, säger hon.
Hur har ditt jobb förändrats?
Ida Isakovic, 49:
Undersköterska, infektion, avdelning 40, Universitetssjukhuset Örebro.
”Vi har blivit av med slutstädning av sängar, transporter av patienter, uppackning i förråd – och i köket har vi hjälp som beställer mat. Nu får vi mer tid för patienten samtidigt som det andra arbetet blir bättre gjort.”
Robin Nilsson, 23:
Undersköterska, kirurgavdelning 4, Lindesberg.
”Vårdnära service och kostvärdar har gjort att vi får mer tid för patienterna. Tidigare delade vi mat, diskade, städade, fyllde förråd och transporterade patienter. Nu har vi mer tid att prata med patienterna, och mer tid för dokumentation.”
Maria Jansson, 44:
Undersköterska, infektion, avdelning 40, Universitetssjukhuset Örebro.
”Jag förstår inte hur vi har hunnit med att fråga om frukost, packa upp förråd och slutstäda. Nu gör vårdnära service det. Men vi har det tungt nu också, det är fler patienter som är multisjuka och flera vårdplatser är stängda.”