– Min bild är att vi och Kommunal är överens på lokal nivå om hur ett avtal skulle kunna se ut, säger Daniel Westerberg, tillförordnad verksamhetschef för strategiskt stöd på socialförvaltningen i Luleå.

Han vill inte gå in på detaljer i förslaget men det handlar om att utlysa särskilda tjänster för de delade turer kommunen anser är nödvändiga.

– Det vi har diskuterat är att utlysa dessa tjänster och där måttet för heltid är lägre än på de vanliga tjänsterna, säger Westerberg.

Bakgrunden är ett politiskt beslut i Luleå om att avskaffa delade turer, men kommunen har inte lyckats. Nu går man åt andra hållet för att åtminstone bli av med ofrivilliga delade turer.

Kommunen tänker också mer aktivt försöka få in studenter i verksamheten, men det är inte i första hand dem som de särskilda tjänsterna är riktade till, vilket de framstod som när KA skrev om ämnet förra gången.

– Det är ett missförstånd, säger Lena Kruse tillförordnad verksamhetschef för vård och omsorg på socialförvaltningen.

Kommunals sektion i Luleå hänvisar alla frågor till en ombudsman på avdelning Norrbotten, Andreas Lindqvist, som har hand om ärendet. Vi har sökt honom för en kommentar vid upprepade tillfällen, utan framgång.

Så här sade Inez Thomasson-Olofsson, Kommunals ordförande i Luleå, när förslaget var nytt i augusti:

– Det kan ju finnas de av medlemmarna som vill ha delade turer i stället för de långpass som kommunen har infört.

Hur många sådana här tjänster som kan inrättas är än så länge oklart.

– När och om vi kommer överens med Kommunal så kommer vi att göra en analys över hur många tjänster vi behöver, säger Daniel Westerberg, vid Luleå kommun.