Konferensbolaget Lyran stod i centrum för skandalerna i Kommunal tidigare i år. Lyran har gått med 414 miljoner kronor i förlust åren 2002-2015, och Aftonbladet avslöjade slöseri med pengar och vidlyftig representation i bolaget.

Sedan dess har styrelsen bytts ut, förlusttyngda restaurangen Metropol Palais stängts igen och en ny vd rekryterats.

Nu satsas allt krut på konferensanläggningen på Marholmen. Skriverierna om Kommunal påverkade verksamheten negativt under våren. Maj till september har det gått betydligt bättre – men det har inte räckt. Bolaget behöver mer pengar för att klara året.

I dag (onsdag) fattade Kommunals förbundsstyrelse beslut om ett ägartillskott på 10 miljoner kronor till Lyran.

– Styrelsen ser en stor potential och att det finns en stor medlemsnytta, men det är en tuff bransch och det kommer ta ett tag att vända det här. Vi känner att vi är på rätt väg även om man inte ska ropa hej förrän man är över ån. Men nu gör vi ett ärligt försök att vända det här, säger Per Holmström, Kommunals första vice ordförande som också sitter i styrelsen för Lyran.

Lyran får fem år på sig att vända resultatet på Marholmen från förlust till vinst.

– Det ska finnas en femårsplan med kontrollpunkter efter två år och tre år för att följa upp att man verkligen är på väg åt rätt håll. Nu är det som det är med det som har hänt och man får försöka att få det på rätt köl, säger Per Holmström.

Det betyder att klockan tickar för Lyran – och sluta gå med förlust förväntas de göra ännu snabbare än fem år. Hur snabbt kan inte Per Holmström svara på.

– Om det inte förbättras ekonomiskt under de här åren utan till exempel ligger kvar på samma nivå efter tre år, trots alla åtgärder som den nya styrelsen och vd:n gjort, då tror jag det blir svårt, säger Per Holmström.