– Det är klart att det är en spänd stämning, nu kommer det ju upp igen att man har förlorat en kollega. Man är både ledsen, arg och orolig. Man går alltid med det där naturligtvis, det är ju ingenting som försvinner, säger Christan Andersson, Kommunals huvudskyddsombud på Kolmården.

Hur känns det att vittna när arbetsgivaren står åtalad?

– Det är svårt att svara på men det är klart att man känner en olustig känsla. Under tidens gång har jag haft mer kontakt än de andra med polisen, utifrån mitt uppdrag. Jag kanske är lite mer insatt än många andra.

Christian Andersson säger att personal från djurparkens HR-avdelning kommer att finnas på plats och stötta personalen som vittnar.

Och det fungerar även om det är arbetsgivaren som är åtalad?

– Ja, så är det. Det finns stöttning för dem som är kallade från åklagarsidan. Vi har under hela resans gång haft hjälp av HR-avdelningen och företagshälsovården med de känslor och den oro man har. Det har funkat jättebra. Man har fått ventilera sin egen oro och tankar.

Christian Andersson vill inte svara på frågor om hur arbetsmiljöarbetet såg ut vid tiden för olyckan, eftersom det är sådant han kan få frågor om i rättegången.

Vid tiden för olyckan jobbade inte Christian med vargarna utan i safariparken, men han har tidigare jobbat med den varggrupp som dödade en kollega. Efter olyckan byggdes varghägnen om så att ingen personal behöver gå in till vargarna utan kan hantera dem och utfodra utifrån.

Var det en bra åtgärd?

– Jag vet inte om jag vill svara på det, det kan komma upp i rättegången. Men utifrån vad som hänt är det ju helt naturligt.

Såg du själv problem med ert tidigare arbetssätt, som åklagaren kritiserar?

– Jag har jobbat flera år med vargar och jag har aldrig hamnat i några incidenter. Jag har aldrig känt oro över att vara med dem. Men det finns tillbud, så är det ju.