Det var i juni 2012 som en kvinna i 30-årsåldern blev dödad när hon arbetade ensam i varghägnet. Efter olyckan ändrade djurparken rutinerna så att ingen närkontakt sker mellan vargar och människor, varken anställda eller besökare.

I januari i år stod klart att Kolmårdens djurpark och dess dåvarande zoologiska chef åtalas för arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död. Kammaråklagare Jan Olof Andersson yrkar på böter om 4 miljoner kronor.

Obduktionen visade att det var vargarnas angrepp som orsakade kvinnans död. Jan Olof Andersson säger till KA att den före detta chefen har varit oaktsam och låtit bli att vidta åtgärder enligt arbetsmiljölagen. Han har brutit mot föreskriften om ensamarbete, utrymningsvägar och systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Det har inträffat så mycket incidenter tidigare i det här varghägnet att Kolmården borde ha agerat och skapat säkrare rutiner för arbetstagarna. Och det har man inte gjort. Både anställda och gäster har blivit skadade och bitna.

Jan Olof Andersson kritiserar också Kolmårdens dominanta hantering av vargarna och menar att den har ökat riskerna.

– Man tar tag under nosen och klämmer åt och lägger ner vargen på rygg för att markera underkastelse. Det är enligt min mening ett riskfyllt beteende med en fullvuxen varg, och här har vi åtta fullvuxna hanvargar. Vi ska höra en lång rad sakkunniga från runtom i världen. De säger samstämmigt att du kan inte göra på det här sättet för då finns en risk att vargen går till attack.

Jan Olof Andersson säger att Kolmården har haft en annan säkerhetskultur än andra djurparker i världen, som inte tillåter att personal går in ensamma till fullvuxna vargar.

Men enligt djurparken har deras arbetssätt fungerat i väldigt många år?

– Det har hänt tillbud på tillbud på tillbud sedan 2001. Visst att ingen har dött men även tillbuden måste räknas in. Kolmården kanske har haft en annorlunda syn än många andra eftersom tillbuden inte tagits på allvar.

 

LÄS MER: Skyddsombudet: ”Man är ledsen, arg, orolig”

 

Av förhör med djurvårdarens sambo och kollegor framgår att kvinnan hade haft yrsel, dålig balans och tryck över pannan tiden före olyckan. Samma morgon som olyckan skedde var hon trött och stressad.

Kan detta ha spelat in i dödsolyckan?

– Obduktionen hittar inget spår men det är så att en ohälsa kanske inte syns kroppsligt. Andra parker har restriktioner, har du sjukdomssymtom så går du inte in till vargarna för de går på den svagaste individen. Vargen känner av sjukdomssymtom och då ökar risken att vargen kan hitta på dumheter. Det är chefens ansvar att sätta upp säkerhetsregler.

I polisens förhör med djurvårdare som jobbar och tidigare har jobbat med vargarna framkommer bland annat att det varit hög personalomsättning, att varggruppen blivit större, att det fanns brister i arbetsmiljön och att personal uttryckt oro för att gå in till vargarna. Men kvinnan som dödades hade aldrig uttryckt rädsla utan var den som hade bäst kontakt med vargarna enligt kollegorna.

– En del var rädda och en del var inte rädda och det beror på vilken erfarenhet man har. Flera av de som vittnar har valt att inte jobba kvar för att de inte blivit accepterade av vargarna, de har blivit utkörda ur varghägnet.

27 anställda och tidigare anställda kommer att höras i rättegången, varav en person åberopats av försvaret och resten av åklagaren.

Kolmårdens djurpark och före detta chefen nekar till brott.

– Vi håller inte med om kritiken och vi kommer att lägga fram varför under själva rättegången, säger Christer Fogelmarck, vd för koncernen som Kolmården tillhör, till Sörmlands Nyheter.

Rättegången inleds den 30 september i Norrköpings tingsrätt och beräknas pågå till andra halvan av november.