Nu får det vara slut med värdediskrimineringen av olika yrken och människor. Jag har under våren och sommaren följt debatten från våra riksdagspolitiker. De tävlar i att prata om hur man ska ordna med arbeten åt asylsökande och invandrare i Sverige.

En stor del av debatten handlar om att man ska anställa människor på låga ingångslöner, på, som man säger, ”okvalificerade yrken”.

Det man menar med okvalificerade yrken är exempelvis lokalvårdare, förr kallat städare, köksbiträden, vårdbiträden, vaktmästare, resurs i förskola/skola. Det vill säga våra arbeten, våra kollegors arbeten och Kommunals medlemmars arbeten.

Det skrämmer mig att man tror att dessa yrkesgrupper har lägre hyror, rabatter på mat, resor och annat så att de inte behöver lika mycket som andra i plånboken.

Lokalvårdare är ett yrke som alla vill ska finnas på arbetsplatser, allmänna utrymmen och även hemma (hos dem som har råd). De ska verka men inte synas eller höras, städa och plocka efter oss andra. Många tvingas släpa på moppar, borstar, dammsugare och rengöringsmedel. Arbetet sliter på axlar, ryggar och kroppar. Det är ett jättetungt arbete. 

För att få till en heltidslön är det flera som arbetar 12 timmar eller mer per dygn, eftersom inte alla får tid för resor mellan de olika städobjekten. De är ofta inhyrda och har på grund av det sällan en samhörighet med övriga på arbetsplatsen.

Detta till en lön från 17   000–22   000 i månaden (per heltid om det finns kollektivavtal), tyvärr är det väldigt vanligt att kollektivavtal saknas och då är lönen ännu lägre.

Jag är helt övertygad om att de som nu pratar om dessa yrkesarbetare inte skulle orka eller klara av detta arbete en vecka, trots att de har högskoleutbildning eller har genomgått gymnasieutbildning. Att då föra fram denna arbetsuppgift som okvalificerad är skamligt.

Som lokalvårdare arbetar du oftast ensam, på arbetstider ingen eller få av oss andra skulle acceptera. Skulle du vilja arbeta 06.00–09.00 och sedan 15.00–20.00? Detta till en lön som enligt vissa politiker borde vara ännu lägre än ovan nämnda, är så cyniskt att klockorna stannar.

Sluta klanka på våra välfärdsarbetare som håller Sverige rent och sliter för vår trivsel på arbetsplatser och allmänna utrymmen, värdesätt deras arbete lika mycket som lärare, läkare eller politiker.

Utbildningens längd visar inte hur svårt eller kvalificerat ett yrke är. Det är viktigt att vi uppskattar alla människors lika värde och inte återuppbygger ett klassamhälle!

Håkan Brodén

Yrke: Barnskötare.
Bor: Bredäng, Stockholm.
Viktigast i höst: Att se de människor som sliter för vår skull.