Det finns de som hävdar att det startade i USA med The Stooges och Ramones med flera. Men punken i Sverige var i varje fall mer besläktad med den brittiska varianten.

Jag kan fortfarande minnas vad jag kände när jag som 13-åring för första gången hörde Sex Pistols. Det var oroande och tilltalande på en och samma gång.

I Sverige dröjde det ytterligare något år innan punken fick fotfäste och det mest klassiska och bästa av alla svenska punkband, Ebba Grön, gav inte ut sitt första alster förrän 1978.

I dagarna utkommer boken ”Station Rågsved”, som handlar om Ebba Grön, men också om tiden och kulturklimatet. Boken har ett generöst bildmaterial (jag svingas tillbaka till konserterna på Musikverket och Music Palais i Stockholm) samt vykort från och intervjuer med Ebba Grön från fanzinet Funtime. Boken är gjord av Funtimes grundare Lars Sundestrand. Man påminns om vilken annorlunda tid det var med alla musikföreningar och stencilerade tidningar. Inte en glassig annons så långt ögat nådde.

Efter några år var det slut. 1983 splittrades Ebba Grön och punken var dödförklarad. Fanzine-tidningarna försvann. Men göra själv-attityden levde och lever kvar än i   dag, åtminstone i musikbranschen. 

Möjligen skulle mediebranschen behöva bli påmind om fanzine-tiden. Där var det nog bättre förr, ändå.

Vad ska du lyssna på?

● ”Anarchy in the U.K” med Sex Pistols. För att den var först.
● ”Vad ska du bli?” med Ebba Grön. För att det är en av de bästa låtarna Ebba Grön gjorde och för att den kom i början av deras karriär när de var punk på riktigt.
●”Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've)” med Buzzcocks. För att den fortfarande håller och är en av de bästa låtarna från den här tiden (1978).

Fotnot: Samtliga låtar finns på Spotify.