– Fördelen med att vara djurvårdare är att man kan vara på alla olika platser. Jag sköter reception, tele­fon, tar blodprov på katt, klipper klorna på hund, hjälper till att röntga för dräktighetsdiagnostik, alltså att se hur många valpar som finns, säger Elin Appelqvist.

Hon har alltid velat jobba med djursjukvård. Hon läste till djurvårdare på gymnasiet, men det var svårt att få jobb. Så hon gjorde annat ett tag: Jobbade på lager, läste på Komvux, läste djurkurser på universitetet. 

–  Sedan började jag läsa till sjuksköterska, jag läste nästan ett år. Men att jobba med människor passade inte mig. Det är djuren som kallar mig.

 

LÄS OCKSÅ: Utbildningen som ger jobb direkt

 

Hon hade velat läsa till djursjukskötare, men utbildningen är svår att komma in på. Därför sökte hon till utbildningen ”Djurvårdare – utökad nivå”.

–  Det var ren och skär djursjukvård och det var det som intresserade mig, säger Elin Appelqvist.

Utbildningen kräver förkunskaper. Grundkravet är att man ska ha läst djurvård på gymnasiet. Men man kan också få gå om man jobbat länge med djur, eller har någon sjukvårdsutbildning. 

Elin Appelqvist tyckte att utbildningen låg på en bra nivå för henne. Och hon fick lära sig precis det hon behövde för sitt nuvarande jobb.

–  Jag hade verkligen mycket att stå på. Annars kan man på nya ställen känna sig lite orolig för man känner sig inte så trygg i sin roll.

Elin Appelqvist

Yrke: Djurvårdare.
Bor: Borås.
Familj: Sambo och hund.