De senaste åren har djursjukvården omorganiserats. Många har fått bilden att man nu måste ha den längre utbildningen till djursjukskötare för att få jobb. Men den bilden stämmer inte helt.

–  Eftersom det är brist på djursjukskötare så har de förstått att djurvårdarna är väldigt viktiga och kan avlasta djursjukskötarna. Speciellt de som har utökad nivå, säger Angelica Landin.

 

LÄS OCKSÅ: Elin trivs med jobbet som djurvårdare

 

”Utökad nivå” är en kompetens som fastställts av Jordbruksverket. De som har utökad nivå får göra fler arbetsuppgifter, som att administrera läkemedel och ge vissa injektioner.

För att få den kompetensen måste man ha klarat kursen Grundkurs i läkemedelshantering. Djurvårdare kan få kompetensen genom att gå enbart den kursen. Kursen ges ofta av privata företag och kostar pengar, men den är kort, ofta mindre än en vecka.

På utbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara är Grundkurs i läkemedelshantering inbakad i de andra kurserna. Dessutom ingår praktiska övningar och mycket praktik.

– Det är sammanlagt 18 veckors praktik. När de går ut på sin andra praktikperiod har de grundkursen klar, så då har de möjlighet att öva. Så de får öva mycket, säger Angelica Landin. 

Djurvårdare utökad nivå

Längd: 60 veckor på heltid.
Arrangör: Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.
Start: Januari 2017.
Förkunskaper: Utbildad djurvårdare eller motsvarande.
Läs mer: www.vgrbys.se