Karoline Nordefors utsågs till Årets seniorkock vid White guide senior som hölls tillsammans med White guide junior i Malmö på tisdagen, där 13 olika priser delades ut till offentliga kök och kockar. Motiveringen löd:

”För passionen, kunskapen, kreativiteten och viljan att lyfta kvaliteten på seniormåltiderna – i köket, genom föreläsningar och i sociala medier. Du är en sann ambassadör för den offentliga gastronomin!”

– Att vinna och nu vara Sveriges bästa seniorkock är omtumlande. Otroligt stort och hedrande. Jag har inte förstått det än. Det jag velat sedan jag vann Årets Seniormåltid förra året är att vara en positiv förebild och lyfta mat till seniorer över hela landet, säger Karoline Nordefors.

 

RECEPT: Zucchinikaka med limefrosting

 

Kommunalarbetaren har redan besökt Stocksundsgårdens äldreboende i Danderyd där Karoline Nordefors jobbar.

Hon håller på att laga köttfärslimpa medan kollegan Rosemarie Renlund gör dessert. Köttfärsen blandar Karoline med en bönröra så att de äldre ska få i sig mer fibrer. Och grönsakerna som står och puttrar på spisen ska mixas och bli en gräddsås, då blir den både näringsrik och behöver inte redas. Varje dag lagar Karoline och Rosemarie lunch, dessert, middag och fikabröd. ”Man får jobba på”, inflikar Karoline. På bänken står nybakade sockerkakor med zucchini i. Karoline lägger en hög med teskedar på dem, pudrar över florsocker och plockar sedan bort skedarna. Nu har kakan fått ett fint mönster.

Vad är din matfilosofi?

– Den röda tråden är att allt ska lagas från grunden och så mycket ekologiskt som möjligt.

– Det är ingen dyr mat och alla kan laga den. Och att tänka lite utanför lådan om vad äldremat är. Ofta blir det väldigt klassisk mat i äldreomsorgen. Snart kommer 40-talisterna och då kan man inte tänka kalvsylta och rödbetssallad.

De boende har en medelålder på 92 år och har smakat både tacos och pulled pork-burgare. Även om det inte var allas favoritmat så berättar de om den för barnbarnen.

– Överlag är de väldigt nyfikna, säger Rosemarie.

– Ja, de frågar till och med vilken innertemperatur jag har haft på fisken, säger Karoline.

”Skolan har kommit mycket längre än äldreomsorgen. Man har inte pratat om hur äldrematen ska se ut.”

Att få prata med de äldre i matsalen och höra vad de tycker om maten är viktigt för Karoline. Hon är uppmärksam och märker om någon har svårt att tugga maten.

– Det avgörande är konsistensen för får de inte ner det i magen så är det inte mat för dem.

I två och ett halvt år har Karoline varit kökschef här. Men hon har ingen bakgrund som kock utan är i grunden undersköterska och hälsoutvecklare med ett stort intresse för mat. På äldreboendet där hon jobbade förut vikarierade hon som kock två somrar. Och upptäckte att hon vill jobba med mat. Då fick hon jobb här. Redan året därpå fick hon pris av White guide för bästa seniormåltid. I år var Stocksundsgården nominerat i tre av fem kategorier och Karoline Nordefors utsågs alltså till Årets seniorkock. Stocksundsgården är också det första äldreboendet i landet som KRAV-certifierades med att minst 50 procent av maten ska vara ekologisk.

Förutom heltidsjobbet i köket frilansar Karoline som matskribent. Hon håller även föreläsningar och kurser för andra som lagar mat till äldre.

– Skolan har kommit mycket längre än äldreomsorgen. Man har inte pratat om hur äldrematen ska se ut. Skillnaden är enorm mellan olika boenden.

Även prislappen för maten skiljer sig. Här är budgeten 64 kronor per person och dag, vilket inte är högt tilltaget.

Hur räcker pengarna?

– Att göra allt från grunden. Två sockerkakor räcker till hela huset, vad kostar det jämfört med att köpa färdiga mazariner till alla? Vi vet hur mycket var och en äter så vi slänger nästan ingen mat. Överbliven mat sparar vi och återanvänder.

Klockan är tolv och tanterna och några farbröder sätter sig till bords medan Karoline lägger upp mat på tallrikar, olika mycket beroende på vem det är till, och vårdpersonalen hjälper till att servera. Vid ena bordet sitter Ingrid Sundblad, 101 år gammal, som är mycket nöjd med maten.

– Som regel är det väldigt gott, vällagat och väl kryddat. Och det är nylagat och fräscht. Så det är lätt att leva länge här.

 

Fotnot: Övriga vinnare kan du hitta på https://whiteguidejunior.com.

  

För mer inspiration följ Karoline Nordefors på Instagramkontot @seniormat.

Så jobbar Stocksundsgården med mat

Allt lagas från grunden förutom korv. Inga pulver förutom nyponsoppa.
Minst 50 procent ekologiskt och bara MSC-märkt fisk och svenskt kött.
Grönsaker och bönor både som tillbehör och i maten, såser och även fikabrödet.
Högtidliga stunder: Tårta varje fredag, trerätters lunch med vin på söndagar och buffé eller trerätters vid alla högtider.
Dukar på borden och tallriksservering. ”Det ska kännas som på restaurang”.
Danderyds kommun har ingen kostchef utan kockarna ansvarar själva för att servera bra mat och gör menyerna själva.
Köket har två anställda på heltid och på boendet bor 30 personer.