Mellan 17-21.30 kan runt 17-19 besök hos brukare vara schemalagda i Avesta kommun. Schemat är detaljstyrt, att dela och ge medicin förväntas exempelvis ta mellan fem och tio minuter. Och det är just den minutstyrda arbetsmiljön som fick Kommunals skyddsombud att slå larm om en alltför stressig arbetsmiljö. Skyddsombuden Anne Axelsson och Jessica Wallin beslutade att anmäla kommunen till Arbetsmiljöverket.

– När vi ska gå på toaletten tycker arbetsgivaren att det finns ju toalett på arbetsplatsen. Men dit hinner vi inte. Vi får kissa i skogen, säger Anne Axelsson till Avesta Tidning.

Enligt Avesta kommuns system ska 85 procent av arbetstiden vara så kallas insatstid som ägnas åt insatser hos brukaren. De resterande 15 procenten ska rymma allt från toalettbesök till rapportering och att svara i larmtelefonen. Enligt Kommunals sektionsordförande Eva Pettersson får personalen ständigt höra från arbetsgivaren att de inte kommer upp i de 85 procenten, något som skapar stor stress.

– Det ständiga fokus på detaljstyrningen och att komma upp i de här 85 procenten skapar en ohälsosam stress. Kommunen jagar tid, men borde istället satsa på att ha en vettig arbetsmiljö så att personalen orkar vara kvar.

Eva Pettersson berättar att stressen leder till att personalen mår psykiskt dåligt, och att personalomsättningen är stor. Hon är också orolig för att kommunen inte kommer att kunna hitta tillräckligt med personal till hemtjänsten, då många väljer att lämna verksamheten.  

– Det här är personal som bryr sig om sina brukare och som inte bara kan gå iväg om de ser att något behövs göras. Men tidspressen gör att de känner att de aldrig räcker till. Tyvärr får vi signaler om att det ser ut såhär på många ställen runt om i Sverige. Det är inte hållbart.

Avesta kommun har upprättat en handlingsplan som inte godtogs av skyddsombuden då åtgärderna inte ansågs tillräckliga. Susanne Berger är ordförande för omsorgsstyrelsen i Avesta kommun och besvarar kritiken:

– Självklart ska man inte behöva ha det så stressigt att man kissar i skogen för att hinna. Nu avvaktar vi Arbetsmiljöverkets beslut, så får vi se hur vi går vidare.