– Det känns helt fantastiskt. Jag hade verkligen inte räknat med det, säger Veronica Elg, en av Helsingborgs personliga assistenter som protesterade mot privatiseringsbeslutet från i våras.

Efter massiva protester från assistenterna och från brukarorganisationer valde Helsingborgs stad alltså att backa, från de planer KA rapporterat om (nr 13/2016).

– Genom att behålla den nuvarande modellen så får brukarna även fortsatt möjlighet att välja på både privata och kommunala alternativ, vilket är viktigt då vi värnar en mångfald av utövare, säger Maria Nilsson (C ), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i ett pressmeddelande som Helsingborgs Dagblad citerar.

Socialdemokraten Jan Björklund, före detta andre vice ordförande i nämnden, är kritisk mot hur den styrande majoriteten hanterat frågan.

– Alla beslut om privatisering fattas enbart med ideologiska förtecken. Men här blev det politiska priset för högt, säger han till KA.

För Veronica Elg och hennes kollegor innebär det att de kan lägga månader av oro bakom sig. I andra kommuner där liknande privatiseringar har genomförts har det för assistenterna inneburit kraftig nedskurna sysselsättningsgrader och löner som inte går att leva på. Hon tror att assistenternas protester har haft viss betydelse för omsvängningen.

– Politikerna har ju blivit väldigt kritiserade. Man kan hoppas att våra protester gjorde någon liten nytta. Det här visar att det går att förändra fattade beslut, säger hon.

KA:s kartläggning visade att minst 26 av landets kommuner lagt ut den kommunal personliga assistansen på privata företag helt eller delvis.