Vid lunchtid på måndagen blev ett nytt kollektivavtal mellan Kommunal och Vårdföretagarna klart, och varslet om nyanställningsblockad från och med tisdag drogs tillbaka. Vårdföretagarna fick ge med sig och gå med på löneökningar på 2,2 procent, mot 0,8 som var deras krav.

Samuel Savander är personlig assistent och sitter i Kommunals avtalsdelegation för personlig assistans-avtalet med Vårdföretagarna. Han är glad över att det blir löneökningar på 2,2 procent, men tycker samtidig att det är märkligt att det satt så långt inne för Vårdföretagarna.

– Jag tycker det är konstigt att de inte kunde gå med på det tidigare. De har tjafsat så mycket men när det kom till kritan så kunde de tydligen ge 2,2 procent. De hade kanske inget val, säger Samuel Savander.

 

LÄS OCKSÅ: Motvilligt ja från Vårdföretagarna

 

Kommunal hade även krav på villkorsförbättringar  – bland annat ökad anställningstrygghet, stopp för arbetsgivarnas möjligheter att göra enskilda överenskommelser med anställda samt begränsningar av jourtiden. Det blev det inget med – avtalet innehåller inga förändringar alls utöver löneökningarna.

– Då har vi någonting att göra till nästa år. Det är klart att man inte är nöjd med att inte få igenom det, men de var ju inte så samarbetsvilliga varken med pengar eller någonting. När det går så långt som till konfliktvarsel förväntar man sig ju inte så mycket, säger Samuel Savander.

Men samtidigt som Kommunal inte fick igenom villkorsförbättringar fick Vårdföretagarna inte heller igenom villkorsförsämringar. De ville bland annat ta bort uppsägningstiden för visstidsanställda och ta bort lägstalönerna.

Avtalet är ettårigt och gäller från och med den 1 juli 2016 till den 30 juni 2017.