Pia Viklund.

Bilden är tagen för ett par år sedan när Pia genom en arbetsmarknadsåtgärd jobbade som ”guldkant” på demensboendet Tingsbrogården, som ligger i närheten av Lokrume där hon bor på Gotland. Hon skulle göra sådant för de gamla som det inte alltid fanns tid för. 

Som hobbyfotograf tar Pia bilder av det mesta i sin vardag, även på sina arbeten.

– Det var en väldigt stark upplevelse för mig att vara där, för jag hade aldrig jobbat i vården förut. Jag frågade chefen om jag fick tillåtelse att fotografera medan jag var där.

När Pia hade tagit många fina bilder sammanställde hon dem till en fotobok som anhöriga fick ta del av. Hon frågade alla anhöriga om lov först.

Vinnarbilden kom till en morgon då hon skulle titta till Marie-Louise Karlsson efter frukosten.

– När jag kom in till Marie-Louise satt hon där med sin docka som hon alltid hade i sängen och läste för den. Det satt kvar ända till slutet att hon kunde läsa. Jag tyckte att det såg så fint ut så då tog jag en bild där.

Systemkameran hade hon på kontoret och tog fram vid ögonblick som hon ville fånga. Hon fotar mycket med mobil också, men de blir inte lika bra att framkalla. På tidigare jobb har Pia fotograferat mycket på förskolor. Just nu jobbar hon i lanthandel och även där tar hon fram kameran ibland.

– Så länge det är okej för folk i omgivningen så tycker jag att fotografi är oerhört viktigt, det är odödligt.

 

Vinnarna i KA:s fototävling

 

1:a pris: Pia Viklund

Marie-Louise ­Karlsson, som inte lever längre, läser för sin docka om en gotländsk orkester.
Juryns motivering: Ett ömt och varmt porträtt av en människa i slutet av livet. Många fina detaljer som berättar en historia om hennes vardag. Bra att utnyttja det befintliga ljuset som kommer in från ett fönster från sidan.
(I juryn: Peter Önnestam och Björn Svensson, KA:s AD och layoutare.)

 

2:a pris: Mattias Dalgren/Ronny Gustafsson

Mattias Dalgren, parkarbetare i Huddinge kommun, gör rent vattenpumpen till en fontän i Skogås. ”Det var Mattias som ville ha bilden tagen, jag var bara där och höll i kameran. Det var Mattias idé”, säger Ronny Gustafsson som tagit bilden.

 

3:e pris: Lotta Chrysong

Kockarna Sofie Pettersson, Veronika Hansson och Lotta Chrysong i köket på ­Rodengymnasiet i Norrtälje. ”Det händer att vi tre tar lite bilder ibland. De tre vännerna, som vi lite ironiskt kallar oss. Just den här dagen hade vi fått nya ­kastrullock, och de glänste så fint. Reflektionen blev en häftig och rolig bild.”