Den senaste tiden har korta träningspass med högintensiv intervallträning (HIT) vuxit fram som en trend. Idén är att nå bra resultat på kort tid. 

Forskare på Institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska Institutet har undersökt saken och kommit fram till att det faktiskt räcker med korta, men intensiva, pass för att förbättra hälsan. Enligt deras forskning räcker det att springa 2×20 sekund­er inom ett tio minuter långt träningspass för att öka konditionen lika mycket som vid ett längre pass. Det har också visat sig ha effekter på hälsan, såsom sänkt blodtryck och minskad risk för diabetes.

 

SE FILM: Så kan du träna på åtta minuter

 

Irene Samuelsson är gruppträningsledare på Gymnastikförbundet som bland annat har kurs­er för personer som själva vill leda HIT-pass.

Vad är fördelarna med korta träningspass?

– Om man tränar högintensivt får kroppen den träning den behöver på kort tid. Det gäller både kondition och styrka, men det kräver att man verkligen tar ut sig till max. Alltmer forskning pekar dessutom på att korta, intensiva pass till och med kan vara bättre än långa – ända ner på cellbildningsnivå.

Är det något man behöver tänka på eller se upp med?

– Träningsformen är till för alla men självklart behöver man se till att man utför övningarna med rätt teknik, framför allt när det ska gå lite snabbare.

Vad är din bästa övning?

– De du gör mot din egen kroppsvikt. Det är det enklaste sättet att komma i gång också.