Den 1 november presenteras Välfärdsutredningen, en statlig utredning som bland annat ska lämna förslag på hur vinstuttaget i välfärden ska regleras. I förra veckan avslöjade SVT att utredningen lutar åt en modell där vinstuttaget får vara högst åtta procent av investerat kapital. I går (söndag) bekräftade utredaren Ilmar Reepalu att deras förslag kommer landa någonstans under tio procent.

– Vi arbetar för att vara klara den första november med en modell som framför allt ska skära bort de stora övervinsterna som finns i den här sektorn, säger Ilmar Reepalu till SVT:s Agenda.

 

LÄS OCKSÅ: Baudin vill ha lägre vinsttak

 

Enligt Ilmar Reepalu tar de stora välfärdskoncernerna i dag ut mellan 40 och 50 procent av investerat kapital. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) sa i en debatt i Agenda med Centerpartiets partiledare Annie Lööf att välfärdsföretagen de senaste åren gjort övervinster på 15 miljarder kronor. Annie Lööf ansåg att ett vinsttak är ”fondsocialism” och varnade för att valfriheten i välfärden kommer att slås sönder. Hon vill i stället se högre kvalitetskrav och bättre kontroll.

Fotnot: Bilden är licensierad under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.