Under söndagens manifestation samlades tusentals personer runt om i landet för att protestera mot nedskärningar i vården. Förbättrade arbetsvillkor för vårdpersonal och bättre patientsäkerhet är två av de frågor som vårdupproret vill lyfta.

Susanne Wensmark är undersköterska på barnintensiven i Lund och huvudskyddsombud för Kommunal. Hon talade på vårdupprorets manifestationer både i Lund och i Helsingborg under söndagen.

– Det är dags att vi blir lyssnade på, det är vi som jobbar inom vården som är experter på hur vården fungerar och vilka förbättringar som behöver göras. Vi är trötta på att se våra kollegor gå på knäna samtidigt som vissa politiska företrädare pratar om våra arbeten som ”enkla jobb”, säger hon.

 

DEBATT: Dags att avsluta vårdrean!

 

Susanne Wensmark poängterar att en bättre arbetsmiljö för vårdpersonalen krävs för att höja patientsäkerheten. På plats på manifestationerna var undersköterskor, skötare, sjuksköterskor, läkare och andra yrkesgrupper inom vården, men också patienter och anhöriga. 

– Jag blev berörd av att se engagemanget både från vårdpersonal men också från allmänheten. Vi kände att många som inte själva arbetar inom vården kom till manifestationen för att stötta oss. Att vården fungerar är en fråga som är viktig för hela samhället, säger Susanne Wensmark.

Vad händer nu då, efter manifestationerna?

– Här i Lund ska vi försöka få till tvärprofessionella och tvärpolitiska möten där vårdpersonalen kan mötas med politikerna och diskutera. Genom dialog om de här frågorna kan vi komma långt, om vi bara blir lyssnade på.