– Det får vi i så fall titta på efteråt om det visar sig att det finns assistenter som går på återkommande korttidsvikariat och har drabbats, säger Annica Jansson, Kommunals ombudsman.

Konfliktersättning betalas i regel ut vid strejk eller lockout men inte vid stridsåtgärder som blockader. I det här fallet har Kommunal varslat om nyanställningsblockad på samtliga assistansbolag, där Vårdföretagarnas avtal tillämpas.

 

LÄS OCKSÅ: Assistansjättar gör mångmiljonvinst

 

Blockaden innebär att alla överenskommelser om anställning efter den 13 september är otillåtna. Men anställningskontraktet behöver inte vara särskilt formellt för att det ska anses som en anställning.

– Är man inbokad så är det en anställning, även om det är ett muntligt löfte. Det räcker i princip med att det står inskrivet i en almanacka för att det ska anses vara en överenskommelse om anställning, säger Annica Jansson.

En möjlig konsekvens, om konflikten bryter ut, är att mer mertid och övertid kommer att beordras av arbetsgivarna. Kommunal har, än så länge, inte varslat om någon blockad mot mertid eller övertid, vilket annars också är en vanlig stridsåtgärd.

Medling i konflikten har inletts. Medlarna har nu en dryg vecka på sig att försöka lösa upp knutarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna. Parterna har förhandlat ända sedan i våras men i torsdags (den 1 september) strandade förhandlingarna.

Konflikten handlar i huvudsak om lön. Vårdföretagarna vill inte följa märket på 2,2 procent som sattes efter industriförhandlingarna i vintras. Enligt Kommunal erbjöd arbetsgivarna en löneökning på 177 kronor (0,8 procent) i genomsnitt i år och 310 kronor (1,4 procent) ytterligare från den 1 januari 2017. Vårdföretagarna tycker att de därmed, sammantaget, följer märket på 2,2 procent.

Konflikt på assistansområdet

Även 2012 varslade Kommunal om nyanställningsblockad mot Vårdföretagarna. Då bröt blockaden ut och för första gången någonsin rådde konflikt på assistansområdet, Varslet då gällde endast sju assistansbolag. Nu gäller varslet alla assistansbolag.
Konflikten för fyra år sen trappades till en början upp när Kommunal också varslade om sympatistrejk på flygbussar. Bussarbetsgivarna svarade med lockout. Efter ett par veckor tackade båda parterna ja till medlarnas bud.