– Varför ska personliga assistenter avstå löneökningar för att assistansföretagen påstår att de inte har råd att betala? Har man inte råd med det ska man inte bedriva verksamheten, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Enligt Kommunal vill inte Vårdföretagarna gå med på löneökningar över 0,8 procent i år. Övriga avtal på arbetsmarknaden har inneburit löneökningar på 2,2 procent enligt det så kallade märket i industriavtalen.

Konstruktionen som Vårdföretagarna erbjöd, enligt Lenita Granlund, var att höja lönerna från den 1 juli med 177 kronor, eller 0,8 procent. Sedan skulle lönerna höjas i ett andra steg med 310 kronor från den 1 januari. Det skulle sammantaget bli 2,2 procent, enligt förslaget.

– Men då tappar våra medlemmar över 1 800 kronor. Och det här är lågavlönade medlemmar som gör ett viktigt jobb. Det är inte de som ska behöva betala för att företagen påstår sig inte ha råd, säger Lenita Granlund.

 

LÄS OCKSÅ: Vårdföretagarna skyller på regeringen

 

Vårdföretagarna hänvisade tidigt i förhandlingarna till att assistansersättningen endast räknas upp med 1,4 procent. Den 1 januari sker den nya uppräkningen.

Medellönen ligger, enligt Kommunal, på 22 140 kronor och en löneökning på 2,2 procent innebär 487 kronor.

Nyanställningsblockaden, om den träder i kraft, gäller både tillsvidareanställningar och visstidsanställningar.

Vi har sökt Vårdföretagarna för en kommentar.

 

LÄS OCKSÅ: Strid väntar om uppsägningstid

 

I och med konfliktvarslet, kopplas medlare in automatiskt. Enligt Bo Andersson, informationsansvarig på Medlingsinstitutet, kommer medlare troligen utses under morgondagen (den 2 september).

Förhandlingarna har pågått sen i våras och återupptogs nyligen efter en paus över sommaren. Det gamla avtalet löpte ut den 30 juni. Förhandlingarna berör omkring 40 000 privatanställda personliga assistenter.

Senast det var konflikt på assistansområdet var för fyra år sedan, då just en nyanställningsblockad trädde i kraft. Efter två veckors medling  och varsel om sympatistrejk på flygbussarna, löste sig konflikten.