Förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna om ett nytt avtal för omkring 40 000 privatanställda personliga assistenter har strandat. Kommunal lade i dag (torsdag) ett varsel om nyanställningsblockad som träder i kraft den 13 september om ingen lösning nås innan dess.

Knäckfrågan rör löneökningarna. Medan de flesta på arbetsmarknaden får löneökningar i nivå med industrins märke på 2,2 procent, vill Vårdföretagarna höja assistenternas löner med 0,8 procent i år och 1,4 procent nästa år. Det kallar Samuel Savander, personlig assistent och medlem i Kommunals avtalsdelegation, för inhumant.

– Att man inte är villiga att ge dem man anställer vettiga arbetsvillkor och vettiga pengar, och de känns inte ens villiga att förhandla, säger Samuel Savander.

Han har jobbat som personlig assistent i två år och tjänar 124 kronor i timmen.

Vårdföretagarna försvarar sig med att den årliga uppräkningen av assistansersättningen från Försäkringskassan är lägre än löneökningarna – 1,4 procent. De säger sig förstå Kommunal men menar att staten måste ta sitt ansvar. Samuel Savander förstår hur Vårdföretagarna resonerar, men tycker ändå inte att det ska gå ut över de anställda.

– Självklart förstår man den situation de sitter i men i slutändan ska det inte drabba oss. Det ska inte vara så att de ska gå runt och tjäna mer pengar för att vi ska tjäna mindre. Om de blir drabbade av att ersättningen från Försäkringskassan är för låg ska ska inte vi drabbas av det, säger han.

Men Samuel Savander tycker samtidigt att staten också har ett ansvar.

– De måste se att det här är ett yrke som kommer fallera om de inte höjer ersättningarna, för ingen kan jobba med de villkor vi har.

Han hoppas att konfliktvarslet som Kommunal har lagt ska ha effekt, men säger att det finns en risk att det inte slår så hårt mot de stora företagen.

– Jag tror att väldigt många arbetsplatser kommer bli väldigt hårt drabbade av det här, men de lite större företagen har ju trots allt många anställda och kan flytta runt folk, säger Samuel Savander.