Bilbränder stjäl tid för brandmän
En dramatisk ökning av antalet bilbränder i Malmö under sommaren har gjort att räddningstjänsten är hårt belastad.
– Det värsta är att bilbränderna kan stjäla tid från andra viktigare uppdrag, säger brandmannen Jonas Härle.
Att bilar sätts i brand i Malmös förortsområden rapporteras det om med jämna mellanrum men i år är det värre än någonsin. Under sommarmånaderna juni till augusti har det hittills i år rapporterats in över 80 personbilsbränder. Under samma period förra året var samma siffra 45. Det är nästan en dubblering enligt statistik som Räddningstjänsten syd tagit fram på uppdrag av Aftonbladet.
– Det värsta är att bilbränderna kan stjäla tid från andra viktigare uppdrag. De som sätter eld på bilar tänker inte på att det de gör kan få förödande konsekvenser för andra. Även de själva och deras anhöriga kan drabbas av att vi är låsta vid en bilbrand, säger Jonas Härle facklig företrädare för Kommunal och skyddsombud på Räddningstjänsten Syd i Lund.
På mindre orter som Lund står staden helt utan beredskap om brandmän och polis måste ägna sig åt bilbränder. Räddningstjänsten ligger i beredskap för stora olyckor så även vid en bilbrand åker en brandbil med full styrka, vanligtvis fem brandmän, till olycksplatsen. Det är så organisationen är uppbyggd.
Arbetsmiljömässigt är det också mycket att tänka på när det gäller bilbränder. Röken från en bil kräver särskild skyddsutrustning och det händer att bilar exploderar under släckningsarbetet. Ibland är bilarna riggade och exploderar om dörrarna öppnas.
–Det gäller att hålla ett visst säkerhetsavstånd och tänka på vindriktningen men ofta är det trångt om plats och svårarbetat. Dessutom tar efterarbetet kring dessa utryckningar en massa tid – helt i onödan – bilarna och utrustningen måste såklart återställas inför nästa utryckning, säger Jonas Härle.
Häromdagen presenterade regeringen en rad förslag för att komma till rätta med sådana här bilbränder. Det handlade delvis om att skärpa straffen för den här typen av skadegörelse – så att de liknar straffen för stöld – men också om att öka den polisiära närvaron i hårt drabbade områden.
Vad tycker du om regeringens förslag?
– Det där ligger utanför min sfär men visst är en markering alltid bra. Det är ett bekymmer att ungdomar är så nonchalanta till samhället när detta förstör så mycket för tredje part. Vi jobbar hela tiden nära polisen och informerar befolkningen om hur allvarligt detta är. Men den typen av insatser och en högre närvaro kräver mer resurser – framförallt till polisen men också till vår verksamhet, säger Jonas Härle.