Nya grepp mot assistansfusk
Fusk med assistansersättningen kostar staten flera miljarder årligen och en stor del av pengarna misstänks gå till organiserad brottslighet. Nu ska en satsning på specialiserade poliser och åklagare leda till att fler brott löses, rapporterar Ekot.
Omkring 16 000 personer beviljas assistansersättning varje år. Av de 30 miljarder som betalas ut kan upp emot 10 procent vara felaktiga, enligt Försäkringskassans beräkningar. Pengarna misstänks istället gå till organiserad brottslighet.
Trots att assistansbrotten är ett prioriterat område inom såväl Försäkringskassan, polisen och åklagarmyndigheten är det få av dem som leder till åtal. Brottsutredningarna tar lång tid och är komplicerade. Lösningen som föreslås är därför att låta ett mindre antal poliser och åklagare bli specialiserade på området genom att jobba mer koncentrerat med systemen kring assistansersättning
Enligt Astrid Eklund, vice överåklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm, uppger nämligen många att bristande kunskap om ersättningssystemet tar mycket tid från utredningarna.
– När man börjar en sådan här utredning så är det absolut bäst om man har en mycket god kunskap och mycket god erfarenhet av den här sortens ersättningssystem så att man därigenom kan börja från ruta tio istället för ruta ett när man börjar sin utredning, säger hon till Ekot.