Det var i januari 2015 som mannen fick en hjärtinfarkt. Efter att ha fått rehabilitering på sjukhuset var han tillbaka på jobbet i slutet av april samma år. Han hade inga problem att klara det fysiska testet på löpbandet.

– Läkarna sa att det var en solskenshistoria, de hade aldrig sett att någon kunde återhämta sig så fort, säger kollegan och arbetsplatsombudet Fredrik Rothoff.

Däremot får brandmän inte rök- eller kemdyka efter en hjärtinfarkt. Arbetsgivaren gjorde en omplaceringsutredning och kom fram till att det inte fanns några andra arbetsuppgifter åt 58-åringen som arbetat som brandman inom Bohus Räddningstjänstförbund i nästan 40 år, varav drygt 20 som heltidsanställd. I november samma år fick han veta att han blev av med jobbet. Fredrik Rothoff har svårt att förstå beslutet. Han påpekar att det är väldigt sällsynt att räddningstjänsten behöver rökdyka och om det blir aktuellt så kan kollegan ta plats bakom ratten.

– Han klarar alla andra moment, som en trafikolycka eller om någon hamnat i vattnet. Han har ändå jobbat i över 35 år och bara få gå hem för en sådan här grej, för mig så rimmar det inget bra.

Fallet hamnade till slut i central förhandling och Kommunal har nu beslutat stämma arbetsgivaren. Förbundet kräver att uppsägningen ogiltigförklaras och att brandmannen får ett skadestånd på 150 000 kronor, skriver tidningen Lag och avtal.  

Fredrik Rothoff menar att fallet är principiellt viktigt.

– Jag har pratat med ett femtontal brandstationer och varenda en har haft anställda som fått olika skador, men där har arbetsgivaren löst det och de har fått andra arbetsuppgifter. Går det här igenom kommer andra brandstationer också att börja säga upp folk för det är klart de vill ha en kille som klarar allt.

Kommunalarbetaren har sökt arbetsgivaren för en kommentar.