Att inte veta hur många timmar du får jobba den här månaden – om lönen räcker till mat och hyra. Att få en klump i magen varje gång du tvingas tacka nej till ett erbjudet arbetspass och att aldrig kunna ta lån. Så ser verkligheten ut för en växande andel på arbetsmarknaden. Att de osäkra anställningsformerna gör det svårare att planera privatekonomin vet vi men hur påverkar de egentligen vår hälsa över tid? Det ska forskare vid Karolinska institutet i Solna studera nu.  

­­– Samhället är fortfarande uppbyggt efter ett system där majoriteten är tillsvidareanställda. Utan ett fast jobb är det omöjligt att låna pengar och svårt att planera för framtiden. Personligen tror jag att osäkra anställningsformer kan bädda för ångest, oro, depressioner och olika fysiska besvär vilket såklart kan leda till sjukskrivningar. Nu vill vi ta reda om den tesen stämmer, säger Theo Bodin som är som är forskare och projektledare för studien.

Ett team av forskare kommer följa minst 500 personer under flera års tid för att få fram så säkra resultat som möjligt. Teamet ska snart börja leta upp personer som vill delta i studien och de yrkesgrupper som är vanliga bland Kommunals medlemmar är särskilt intressanta enligt Theo Bodin.

– De senaste decennierna har andelen med osäkra anställningsformer vuxit snabbt inte minst bland Kommunals medlemmar. Genom att komma i kontakt med personer som befinner sig i en sådan situation kommer vi förhoppningsvis kunna ge en ökad förståelse för de långsiktiga effekterna på hälsan. Kan vi dessutom peka på vilken av alla aspekter som påverkar hälsan mest är det en bra utgångspunkt för att kunna arbeta förebyggande.

Redan nästa höst räknar forskarna med att kunna presentera de första resultaten av studien som kommer pågå under flera år framåt.

Vill du veta mer om studien eller delta själv kan du besöka hemsidan här.