KA har tidigare skrivit om hur undersköterskesatsningen i avtalet med SKL öppnat upp för olika tolkningar i de lokala löneförhandlingarna. Kommunal och SKL kom överens om en riktad satsning på undersköterskor där de får i snitt 500 kronor mer än övriga grupper, totalt 1020 kronor. I avtalet står att den med undersköterskeutbildning och titeln undersköterska omfattas. Men det finns också en skrivning om att i verksamheter där titeln saknas avses anställda med likvärdiga arbetsuppgifter och undersköterskeexamen.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Frågan ska lösas lokalt

 

I flera kommuner innebär det nu att anställda med undersköterskeutbildning men en annan titel utesluts från extrasatsningen. I Karlskrona handlar det om cirka 400 boendehandledare och personliga assistenter som kommunen inte vill inkludera.

– De har hetat undersköterska, vårdare, skötare och nu kallas det boendehandledare. Men de har exakt samma arbetsuppgifter och i annonserna kräver man undersköterskeutbildning, säger Maria Wanner, ordförande i Kommunals sektion i Karlskrona.

Där har ett antal medlemmar skrivit insändare i lokaltidningen och uttryckt ilska och besvikelse. Under fredagen anordnade Kommunal en protestmarsch mot arbetsgivarens tolkning. Men politikerna kunde inte möta demonstranterna, så Kommunal ska demonstrera även nästa vecka skriver Sydöstran. Förhandlingarna pågår fortfarande och Maria Wanner hoppas att arbetsgivaren ska ändra sig.

Kommunal centralt har ju själva sagt att det här blir en tolkningsfråga lokalt. Har Kommunal skrivit på ett dåligt avtal?

Det vill jag inte uttala mig om. Det är ett bra avtal men visst blir det svårare för oss att förhandla lokalt i och med att det blir en tolkningsfråga, säger Maria Wanner.

 

LÄS OCKSÅ: Lönesatsning slår olika i landstingen

 

I Luleå handlar det om runt 300 medlemmar med undersköterskekompetens men med titlar som personlig assistent, stödassistent och rehabiliteringsassistent som inte kommer omfattas av extrasatsningen. Krister Johansson på Kommunals sektion i Luleå kallar det ”bedrövligt”.

– När SKL och Kommunal gick ut ur förhandlingsrummen var det med raka ryggar och man sa att nu satsar vi på jämställdheten och värdediskrimineringen i yrken där det jobbar mycket kvinnor. Då ska det inte behöva förhandlas på lokal nivå på det här sättet, där arbetsgivaren ofta ser det centrala avtalet som tak, säger Krister Johansson.

Han tror att medlemmarna kommer bli mycket besvikna.

– De går in i internutbildning där man säger att ni ska få en breddad kompetens. Egentligen borde det leda till ett direkt lönepåslag men nu leder det till en direkt lönesänkning i förhållande till om man inte gått utbildningen. Det är ett hån, säger Krister Johansson.

Inte heller han vill rikta någon kritik mot Kommunal centralt för att ha skrivit på ett otydligt avtal.

Men var inte det här ganska väntat? SKL har exempelvis varit tydliga med att de inte anser att skötare omfattas.

– Visst skulle man kunna säga att det var relativt väntat, men samtidigt bygger förhandlingar på att man har förtroende för varandra. Men är det så att arbetsgivarna tänker bryta ner de centrala avtalen på det här sättet så måste de kanske vara mer detaljstyrda i framtiden, säger Krister Johansson.

I Ystad har cirka 80 stödassistenter och stödpedagoger skrivit på en protestlista för att kommunen inte vill att de ska få ta del av den extra undersköterskepengen, skriver Ystads Allehanda.

– Vi har ju samma arbetsuppgifter som undersköterskor och har svårt att förstå varför vi inte skulle få samma löneförhöjning, säger Rose-Marie Nilsson, som arbetar på kommunens dagliga verksamhet, till tidningen.

Där pågår förhandlingarna fortfarande men enligt Kommunal står parterna långt från varandra.

Även i Sala, Mora och Eskilstuna är Kommunal och arbetsgivaren oense om vilka grupper som ska ingå.

– Vi anser att boendestödjare, personliga assistenter och arbetshandledare som har omvårdnadsutbildning också hör dit. Många utför omvårdnadsuppgifter. Det är inte rimligt att de ska bli åsidosatta, säger Magnus Eriksson, Kommunal i Eskilstuna.

Men det finns kommuner där man har lyckats komma överens om att fler grupper omfattas av undersköterskesatsningen. Det gäller bland annat Rättvik och Hedemora. I Växjö får undersköterskorna i äldreomsorgen 1020 kronor i påslag i genomsnitt, medan personliga assistenter, boendestödjare, behandlingsassistenter, vårdare och skötare i omsorgen får 750 kronor i genomsnitt. Övriga anställda får 695 kronor i genomsnitt.

– Vi är ganska nöjda, vi fick med mer grupper än arbetsgivaren tänkt, först krävde vi 850 men vi stannade på 750 och då hade vi med personliga assistenter, säger Hans Andersson, Kommunal i Växjö.

I Falköping har Kommunal lyckats ännu bättre. Där omfattar den extra satsningen, totalt i genomsnitt 1020 kronor per person, förutom undersköterskor också skötare, behandlingsassistenter och personliga assistenter med vård- och omsorgsutbildning, skriver Falköpings tidning.

– Det här är resultatet av ett facklig-politiskt arbete som behövs för att Falköpings kommun ska vara en bra arbetsgivare, säger Johanna Svensson på Kommunal i Falköping till tidningen.

Avtalet innehåller inga individgarantier utan summorna handlar om vad som hamnar i lönepotten som sedan ska fördelas.

Kommunalarbetaren söker avtalssekreterare Lenita Granlund med anledning av protesterna och de olika tolkningarna ute i landet av avtalet.