Länge trodde jag att Jane Austen inte var något för mig, förlegade könsroller och förälskade kvinnor i korsett, gäsp. Men ”Downton Abbey” fick mig att plötsligt älska kostymdramer och jag ville bara ha mer och mer. Då insåg jag att tiden (jag) var mogen för Jane Austen. Förra sommaren blev en sommar med Austen då jag reste till platser i England där författaren bott, läste hennes böcker på tåg och i hängmatta och såg filmatiseringar på kvällarna. Kombinationen av romantik, förvecklingar och intelligent humor gör Jane Austen perfekt för lediga sommardagar. 

Jane Austens böcker är skrivna tidigt 1800-tal och skildrar brittisk överklass, kvinnor som ska giftas bort till någon med mer pengar. Jag kan förstå mina tidigare fördomar. Men det speciella är att Jane Austen berättar om kvinnans tillvaro med vass penna och ironi. Hjältinnan, som ”Stolthet och fördoms” Elizabeth Bennet, vill inte begränsas av den snäva plats som är märkt åt henne, hon vill få leva på sina egna villkor. Hon kanske inte kastar korsetten, men hon tänker gifta sig av kärlek. Dialogerna är smarta och mycket underhållande. 

Få författare har väl samma klassikerstatus som Jane Austen, böckerna ges ut gång på gång, nyligen kom ”Förnuft och känsla” i ny svensk översättning.

I september kommer en ny film, ”Love and friendship”, och i våras kom zombieversionen av ”Stolthet och fördom”. Jane Austen är alltså lika aktuell som alltid.

Vad ska du välja av Jane Austen?

”Stolthet och fördom”, senast översatt 2011 och tv-serien från 1995 i regi av Simon Langton med Colin Firth som Mr Darcy.
”Förnuft och känsla”, nyöversatt bok 2016 och film i regi av Ang Lee från 1995 med Kate Winslet, Emma Thompsson och Hugh Grant.
”Övertalning”, senast översatt 2013 och film i regi av Roger Michell från 1995.