Lönerna höjs med 2,2 procent, det gäller även lägstalönen där reglerna också ändrats.

Månadslönen för den som fyllt 19 år och har gymnasial utbildning då arbetsgivaren kräver det ska vara 19 418 kronor från den 1 september. Tidigare fanns här ett krav på ett års erfarenhet, det har nu försvunnit ur avtalet.

Den som är heltidsanställd och fyllt 19 år får en månadslön på 18 702 kronor. Den som fyllt 18 år får 90 procent av den lönen. Den som fyllt 16 år får en timlön på 72,50 och den som fyllt 17 år får 82 kronor i timmen.

OB-ersättningen höjs med 2,2 procent.

Det nya avtalet innebär också att anställda omfattas av kollektivavtalade pensioner och försäkringar från den dag som företaget går med i KFS. Tidigare skulle lokalt avtal tecknas för att dessa skulle gälla.

– Pensioner och försäkringar är jätteviktiga, därför är det här en stor grej, säger Kommunals ombudsman Annica Jansson.

Avtalet med KFS gäller 1 september 2016 till 31 augusti 2017. Kommunal har 175 medlemmar som omfattas av avtalet, de arbetar bland annat på Västbergaskolan och Västerholms Friskola AB i Stockholm samt på Stiftelsen Lundsbergs skola i Värmland.

Förhandlingar pågår också med Arbetsgivaralliansen om avtalet skola/utbildning. Även avtalet med KFO om skolor, förskolor och fritidshem förhandlas under året. Det gäller även friskoleavtalet med Almega Tjänsteföretagen.