Blöjbyte i en närförort till Stockholm. En tvååring ligger på sin skötbädd och pratar fundersamt för sig själv. ”Ett X2000-tåg har ett lok och nästan alltid sex vagnar. Loket och vagnarna sitter ihop och bara mekanikerna i verkstaden kan dela på dom.”

Ansvariga för den märkliga scenen är författaren Arne Norlin och illustratören Jonas Burman. Deras faktaspäckade barnböcker där huvudpersonen Halvan fantiserar om olika transportmedel slår an något alldeles särskilt hos (vissa) unga läsare. I Halvans ABC (nu i nyutgåva) samlas återanvända och nyritade fordon till ett helt alfabet. Idén är bra, men håller kanske inte riktigt hela vägen. Y som i Yacht och Z som i Zeppelinare är eleganta lösningar, men Ä som i Älsklingsbilar? Det känns lite krystat.

Stora fordon innebär oftast stora utsläpp, men Arne Norlin och Jonas Burman är miljömedvetna. Här berättas bland annat att oljan är på väg att ta slut och att tåg inte smutsar ner luften som bilar gör. Vilket betyder att en småtting som tar Halvans ABC till sitt hjärta redan har begripit mer om världen än en genomsnittlig vuxen svensk.