OBS! Den 1 januari 2019 ersätts karensdagen av ett karensavdrag. Klicka här för att läsa mer om förändringen.

 

SVAR: Du slipper i det fallet ytterligare en karensdag tack vare ”återinsjuknanderegeln”. Har du börjat arbeta igen efter din sjukskrivning och insjuknar på nytt inom fem kalenderdagar räknas den nya sjukperioden som en fortsättning på den tidig­are. Du  riskerar alltså inte att förlora inkomst i form av ytterligare en karensdag genom att gå in och försöka arbeta efter sjukskrivning. Man kan återinsjukna i flera perioder innan sjuklöneperioden på 14 dagar tar slut och därefter ska man söka sjukpenning från Försäkringskassan.

Återinsjuknar du på en ledig dag fortsätter dock inte sjuklöneperioden löpa förrän första dagen du skulle arbetat om du inte blivit sjuk igen. Om du till exempel normalt jobbar vardagar, är sjukskriven på måndagen, arbetar tisdag-fredag och blir sjuk igen på lördagen, kommer måndagen bli en ny karensdag. Detta eftersom det då gått mer än fem dagar från den förra sjukskrivningen.

Regler om sjukfrånvaro, karensdag med mera finns i sjuklönelagen. Svaret ovan gäller för en ”normal” anställning hos en arbetsgivare. Har du flera arbetsgivare ansvarar de för sjuklön utifrån den anställning du har hos dem. Det innebär att karensdagar inte ska läggas samman med karensdagar från de andra arbetsgivarna.

Magnus Eriksson,
förbunds­jurist på LO-TCO Rättsskydd