Vad kan man fynda på loppis som blir värt mer om några år? 

– Tänk om jag visste det, då hade jag haft en miljon (skratt). Det är så klart svårt att säga. Men saker från 1700- och 1800-talen har gått ner jättemycket i pris. I dag kan du hitta en 250 år gammal stol och inte behöva betala mer än 500 kronor. Allmogeföremål är också billigt och nyrokoko-stolar som mormor och morfar var så rädda om är det ingen som vill ha. Chiffonjéer och kökssoffor. Och alla våra fina svenska serviser som Gröna Anna, Lila fasan, Växjö guld… Du ska köpa saker av god kvalitet på de områden som inte folk är intresserade av för tillfället.

 

LÄS OCKSÅ: Jakten på loppisfynden

 

Varför är de här sakerna så billiga nu?

– Kunskapen om de gamla före­målen har gått förlorad och sättet att leva har blivit så otroligt annorlunda. Tidigare var en matsal ett finrum som du inte fick gå in i, så sitter man inte i  dag. Synen på antikviteter förändrades efter 1968 då respekten för auktoriteter försvann. För framgångsrika unga människor blev det modern design som var hett. I dag är det väldigt populärt med loppis, men däremot har nästan alla de traditionella antikaffärerna ute i landet försvunnit. Det finns bara de allra förnämsta antikhandlarna, och de som säljer enklare billigare saker. De här mellanklass-sakerna är det ingen som vill betala för.

Så vi loppisrävar ska inte rygga för att gå in i en antikhandel?

– Absolut inte! Det behöver inte vara så dyrt, och du kan alltid pruta. Om du tittar in i en antikhandel så lär du dig god kvalitet och kanske hittar samma grejer på loppis sen. 

– Det går att fynda väldigt fina saker, om det nu är det viktiga. För mig är det viktiga att känna tillfredsställelse när jag använder objekten hemma sedan. Tänk att ställa fram ett gammalt syltkar från 1890 på bordet när du ska äta. Det är sådana små medel som gör livet så mycket häftigare.