Thailändska bärplockare som inte fått ut sina löner har vissa somrar varit följetonger i medierna. Efter att Migrationsverket skärpte sina regler för att bevilja arbetstillstånd och Kommunal tog fram ett kollektivavtal för branschen, har det de två senaste somrarna gått lugnt till. Förra året ansökte drygt 4.000 thailändska bärplockare om arbetstillstånd, i år har 3.340 ansökningar kommit in till Migrationsverket. De flesta har beviljats.

De senaste tre åren har det kommit mellan 3.000-4.000 bärplockare per år. Robert Kollberg, enhetschef på Migrationsverket, tror att det är rimligt att tro att det fortsätter så.

– 2013 var det runt 6.000, då tror jag att konsensus var att man tagit hit för många och efter det har företagen minskat ner antalet ansökningar för bärplockare ganska ordentligt. De senaste åren då företagen har tagit hit mellan 3.000 till 4.000 har allt fungerat bra. Det verkar vara en nivå som alla aktörer är nöjda med, det handlar ju om att det ska finnas bär, säger Robert Kollberg.

Bärplockarna är anställda av thailändska bemanningsföretag och hyrs ut till svenska uppdragsgivare. De omfattas av det kollektivavtal som Kommunal tecknat med de thailändska företagen och är garanterade en minimilön på drygt 20.000 kronor i månaden, oavsett hur mycket eller lite de plockar. Om ett företag skulle bryta mot detta så får de inte tillstånd av Migrationsverket året efter. De senaste två åren har därför varit förskonade från utnyttjande av bärplockare. Robert Kollberg förväntar sig ännu en lugn bärplockarsäsong.

– Eftersom de här företagen är återkommande så är de väl måna om att kunna få tillstånd även kommande år, så de vill nog göra rätt för sig, säger han.

Också Kommunal har förhoppningar om att även det här året ska gå lugnt till.

– Vi har inte fått till oss något annat än föregående år. Vi har fått till rutiner och bra diskussioner med Migrationsverket, det har fungerat bra hittills, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunal.

Han säger att det som har varit problem de senaste åren är att vissa företag inte har velat betala in till pensionen till Fora, trots att de är bundna att göra det enligt kollektivavtalet.

– Det har vi jobbat rätt mycket med. Där har vi gjort så att om de inte har betalat in från föregående år så måste de betala innan vi tillstyrker ett arbetstillstånd. Där har vi fått in ganska mycket pengar, säger Jörgen Gustavsson.

Jörgen Gustavsson säger att det är kollektivavtalet och att Migrationsverket skärpt sina regler som gjort att situationen i bärskogarna blivit bättre.

– Från början var det ganska lösa boliner men sen har vi ju pratat med Migrationsverket och fått till ganska bra saker. Att det ska fungera med Fora och att uppdragsgivarna i Sverige ska ha ordning på boenden, mat och transporter. Det sätter Migrationsverket också som krav nu, säger han.

Men även i år kommer Kommunals avdelningar i de aktuella områdena, främst Västerbotten och Norrbotten men också Värmland, besöka anläggningar och prata med plockare för att säkerställa att det går rätt till. En svårighet är att få koll på om löneavdragen görs på rätt sätt. Det är standard att plockarna lånar av företaget till flygbiljetten och att första månadens lön går åt till att betala tillbaka, men det är svårt att kontrollera eftersom avdragen görs i Thailand med thailändsk valuta.

– Det är klart vi försöker, vi frågar plockarna hur det har gått till men det är svårt att kontrollera, säger Jörgen Gustavsson.