– Vi ska inspirera personal på äldreboenden att aktivera dem som bor där men också själva anordna aktiviteter. Vi får tiden att gräva djupare i vad våra äldre faktiskt vill göra genom att intervjua dem. Ofta är det de små sakerna som behövs för att förgylla vardagen. Förvånansvärt många vill ha tid till goda samtal. Gärna i grupp där man pratar strukturerat utifrån olika teman och utan att personalen avbryts av att larmet piper i fickan. Sedan är det så klart viktigt att uppmärksamma mer eller mindre kända högtidsdagar.

På tal om högtidsdagar – snart är det midsommarafton – vad händer då?

– Då har jag krans i håret – det är de inte vana vid. Det är detaljerna som gör det. Att duka fint, klä midsommarstången och äta god mat. Sedan blir det musik och dans. På det ena boendet kommer ett dansgille i folkdräkter och dansar för de äldre. Det är mycket uppskattat.

Blir det någon favorit i repris från förra året då aktivitetsinspiratörerna var helt nya? 

­– Vi hoppas kunna starta upp caféverksamheten igen där vi förde samman boende från olika avdelningar och anhöriga. Flera av de äldre var själva med och bakade. Att göra människor delaktiga på det sättet är väldigt viktigt. Alla människor – oavsett ålder vill känna sig behövda. 

Är det inte svårt för personalen att hinna med?

­– En stressig dag är det inte lätt att kläcka en idé – det är vårt jobb. Genom att samordna och planera aktiviteter kan det bli möjligt att göra något varje dag trots att personalen ofta befinner sig i en pressad arbetssituation. Jag gör just nu en lathund över alla temadagar med tips på hur de kan uppmärksammas med enkla medel. 30 juni kommer vi fira Pilsnerkorvens dag genom att äta korv, dricka gott och prata om produkten som många har minnen kring. Det behöver inte vara krångligare än så. 

Hur får ni inspiration?

– Vi gör studiebesök och har exempelvis varit i kontakt med kända profiler inom äldreomsorgen som Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis. De som redan är kända för sin verksamhet är oftast väldigt upptagna men vi är övertygade om att det finns många engagerade människor därute som verkar i det tysta. Det skulle behövas ett nätverk som knyter samman alla oss som jobbar med detta – kanske blir det vi som startar det.