Vid 64 års ålder är det många fler män än kvinnor som jobbar. Socialdepartementet har på uppdrag av Pensionsgruppen undersökt varför kvinnor går i pension tidigare än män, skriver Svt på nätet. Tidigare har en förklaring trotts vara att kvinnorna har mer slitsamma jobb, som vård och omsorg. Men skälet enligt den nya rapporten är ett annat: kvinnan går i pension tidigt för att göra sin äldre make sällskap när han går i pension. 20 procent av alla sammanboende väljer att gå i pension samtidigt. Och i tre av fyra äktenskap är mannen äldre än kvinnan. 

– Det verkar som det vi kallar ”mjuka” faktorer spelar större roll än vi tidigare trott, säger Petter Odmark, analyschef på socialdepartementet, till Svt.

Socialdepartementet har inte tittat på faktorn att kvinnor ägnar fler timmar åt hemarbete än män.

Pensionsgruppen

Den grupp bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna som har till uppgift att vårda och utveckla pensionsöverenskommelsen från 1994. Gruppen leds av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).