– Jag kan inte förstå vad de har för argument. Vi är undersköterskor, vi har blivit anställda som undersköterskor, de gav oss en annan titel och nu ska vi inte få vår lön. Det är jättemärkligt, säger Sofia Lassen, arbetsplatsombud på Lillhäradsboendet i Västerås.

Sedan startade uppropet #backauskorna på Facebook som gillas av drygt 600 personer och där yrkesgrupper runt om i landet postat sitt stöd.

– Wow, det har nått ända ner till Malmö. Alla ska ha en stor eloge, säger Maria Nordberg som också arbetar på Lillhäradsboendet.

 

LÄS OCKSÅ: Nya lönen? Var god dröj!

 

Tillsammans med kollegor demonstrerade de utanför stadshuset i Västerås när fack och arbetsgivare möttes i förhandlingar förra veckan.

– Vi är bedrövade och arga. Vi jobbar häcken av oss och gör alla uppgifter som undersköterskorna gör, säger Maria Nordberg.

Det nya avtalet mellan Kommunal och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, ger 500 kronor extra i genomsnitt per heltidsanställd till den som har undersköterskeexamen och utför undersköterskeuppgifter eller likvärdiga arbetsuppgifter.

För några år sedan ändrades titlarna i Västerås. De cirka 300 som arbetar inom funktionshinder blev då boendestödjare, många av dem var tidigare undersköterskor.

Enligt Kristina Olström, förhandlingschef i Västerås, är förhandlingarna om undersköterskesatsningen inte klara.

– Vad vi enats om med Kommunal är att senast i höst gå igenom alla boendestödjare, titta på dem, vad de jobbar med och hur arbetet ser ut på boendet där de jobbar och vilken yrkesbakgrund har de. Det är ett ganska omfattande jobb, det tar tid, säger Kristina Olström.

Nu går kommunen igenom boendestödjarnas anställningsavtal.

– Är det så att det står undersköterska på merparten då är de undersköterskor. Anställningsavtalen är juridiska handlingar. Om merparten är undersköterskor får de ta del av satsningen, säger Kristina Olström.

Enligt Kristina Olström gäller satsningen då de som har ett anställningsavtal där det står undersköterska. Den som är anställd som barnskötare och arbetar som boendestödjare får i så fall inte del av satsningen. Det får däremot skötare och vårdare.

Enligt Nicklas Gustafsson som förhandlar för Kommunal i Västerås är kravet att de som har undersköterskeexamen och gör undersköterskeuppgifter ska få del av satsningen. Därför vill Kommunal att boendestödjare och arbetshandledare ska räknas in.

– Jag är försiktigt optimistisk, man jag vågar inte spekulera, säger Nicklas Gustafsson.

Demonstrationen och uppropet på Facebook anser han haft betydelse.

– Det har gjort sitt till och känns gott för medlemmarna, det är kul att många backar upp oss.

Nu får anställda i andra verksamheter i Västerås sina nya löner i juni, men de som arbetar i vård och omsorg får vänta tills i höst.

– Jag har upplevt att finns ett stöd hos medlemmarna i att det är värt att dra ut på tiden för att få ordning på satsningen, och det är även undersköterskorna i äldreomsorgen som säger det. Det känns gott att medlemmarna är solidariska med varandra, säger Nicklas Gustafsson.

Fakta: Det här ger avtalet

Kommunals avtal med SKL, Sveriges kommuner och Landsting, ger:

520 kronor i genomsnitt per heltidsanställd.

500 kronor extra i genomsnitt per heltidsanställd till den som har undersköterskeexamen och utför undersköterskeuppgifter eller likvärdiga arbetsuppgifter. Arbetsgivaren kan välja ut 25 procent som har spetskompetens och ge dem ett större löneutrymme.