LO:s styrelse sa nej till Kommunals förslag. Styrelsen anser att förändringar i arbetsrätten ska göras i kollektivavtal, inte i lag.

Det har LO:s ledning tagit Svenskt Näringslivs ledning i hand på.

Men nu blev styrelsen överkörd av kongressen.

Tobias Baudin säger att beslutet är ett försvar av den svenska modellen.

– Den bygger på att vi har en arbetsrätt som både finns i lag och i avtal. I den här frågan behöver vi sätta press på politiken för att få den trygghet på arbetsmarknaden som våra medlemmar kräver, säger han.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson var mer samlad när han kommenterade kongressens beslut.

– Vi får nu analysera hur vi ska jobba med detta. Det kanske inte är så att vi direkt ska kräva ändrad lagstiftning. Vi ska snart börja arbeta med nästa års avtalsrörelse. Kanske vi kan göra frågan om allmän visstidsanställning till en fråga i avtalsrörelsen som LO-förbunden samordnar sig kring.

Om det inte når framgång återstår att i så fall driva frågan politiskt.

Både han och Tobias Baudin är medvetna om att det inte finns en majoritet i riksdagen för att slopa allmän visstidsanställning i lagen om anställningsskydd.

– Men det kan i så fall bli en fråga som vi kan få Socialdemokraterna att driva i valrörelsen 2018. LO skulle kunna få Socialdemokraterna att lova att om partiet vinner valet ska de avskaffa allmän visstidsanställning. Det vore ett bra vallöfte, säger Tobias Baudin.