Kommunals förbundsstyrelse hade ett extrainsatt möte häromdagen och bestämde då att komplettera sin nominering och nominera Berit Müllerström i stället för Ameli Andersson till LO:s förbundsledning. Det är bara några veckor sedan som Berit Müllerström var föreslagen att bli Kommunals ordförande, men förlorade mot Tobias Baudin. Hon föreslås nu av LO:s valberedning att bli andra vice ordförande i LO.

– Berits profil stämmer mycket väl överens med det som LO-ledningen behöver. Berit har en lång och bred erfarenhet inte minst från att utveckla Kommunal som organisation. Hon är också bra på att driva andra utvecklingsfrågor, inte minst jämställdhet och mångfald, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.

 

LÄS OCKSÅ: Müllerström hedrad över nomineringen

 

Han säger att de ändrade sin nominering för att LO:s valberedning lät förstå att det behövdes någon med en annan profil än Ameli Andersson och att Müllerström var det bästa valet.

Är det ett tröstpris för att hon inte fick bli Kommunals ordförande?

Absolut inte. Vi skickar den bästa personen vi har, den som är bäst lämpad att ta LO in i framtiden. LO behöver jobba mer med mångfald och jämställdhet, säger Tobias Baudin.

Handlar det om att Berit Müllerström och du inte kan eller vill arbeta ihop efter att hon förlorat ordförandestriden mot dig?

Jag och Berit har jobbat ihop med varandra tidigare och också satt igång att arbeta nu sen jag kom till Kommunal. Vi har inga som helst problem att jobba ihop. Det har att göra med möjligheten för Kommunal att ha någon i LO-ledningen och att vi fått signalen att det behövdes en annan profil, säger Tobias Baudin.

Sedan 2012 har Tobias Baudin suttit i LO:s ledning, som första vice ordförande. Nu får Kommunal nöja sig med andra vice ordförande-posten.

– För oss är det viktigaste att vi finns med i ledningen, sen kan inte vi villkora vilken roll vi ska ha. I framtiden hoppas jag att vi kan ha en framtida LO-ordförande från Kommunal.  Men det fungerar ungefär i LO:s ledning som det gör i Kommunal, att man har olika roller, och då arbetar andra vice ordföranden mycket med organisationsfrågor, säger Tobias Baudin.