Lars Zimmerman är en av kommunens parkeringsvakter som kommer svara på frågor imorgon (tisdag 14 juni) klockan 10–15 på Stortorget i Örebro. Det är första gången som de har ett sådant möte med allmänheten.

Varför gör ni det här?

– För att vi tänker att man har ibland en negativ syn på parkeringsvakter så vi vill berätta vad vi verkligen gör, vilken funktion vi har. Att vi inte springer runt och jagar folk utan att vi upprätthåller de regler som finns med största vikt på trafiksäkerhet. Vi kommer vara där och låta folk ställa frågor till oss, sådant som de undrar över.

På senare år har medierna rapporterat om en rad incidenter av hot och våld runt om i landet mot parkeringsvakter. Lars Zimmerman upplever också att hoten har ökat, mest har det varit verbala hot men även exempelvis krossad ruta på tjänstebilen.

Hur påverkas ni av hoten?

– Det gör att vi oftast inte jobbar själva utan vi går oftast i par för säkerhets skull och vi har fått larm. Jag känner mig inte otrygg för de absolut flesta är vanliga, normala människor som har synpunkter på parkering. Det finns också de som tycker att vi gör ett bra jobb, bussförarna sätter alltid tummen upp när de får syn på oss för de vet vad vi gör.

Är hoten en anledning till att ni har det här mötet?

– Nej, det är mer en allmän känsla av att folk inte riktigt vet vad vi gör. Vi sätter en remsa på deras bil men de förstår inte varför. Nu kan man möta parkeringsvakter och ställa de frågor man har, för folk har mycket synpunkter.