Det har blivit svårare för anställda att ta ledigt för att gå fackliga kurser. Det svarar nästan alla LO-förbund i en enkät som Tidningen Arbetet, KA och medlemstidningarna i LO-mediehus skickat ut. En förklaring är att arbetslivet blivit tuffare.

– Det är så slimmat på sina håll att det blir ett grupptryck att inte ta ledigt, inte bara från arbetsgivarna utan också från jobbarkompisarna. Sedan har ju allt fler korta visstidsanställningar också, säger Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande som ansvarar för fackliga studier.

Trots ett tuffare klimat tycker förbunden ändå att de håller ungefär samma utbildningsnivåer från år till år. Varje år satsar LO och medlemsförbunden flera hundra miljoner på facklig utbildning, men det finns ingen samlad bild av hur många och vilka som går kurserna.

Hon säger att det är en självklarhet för facket att prioritera utbildning.  

– Utbildningen är ryggraden i det fackliga arbetet. Utan välutbildade förtroendevalda får vi ingen bra verksamhet, och medlemmarna måste förstå  vilka rättigheter de har.

För att nå fler krävs nya former för utbildning, till exempel över internet, tror Ingela Edlund, men också mer resurser. För 20-30 år sedan fick fler medlemmar facklig utbildning, då det fanns ett statligt bidrag för korttidsstudier, och det vill LO nu ha tillbaka.

En motion till LO-kongressen som föreslår att LO ska verka för ett nytt korttidsstudiestöd gillas av förbundsstyrelsen. Det skulle inte bara gynna fackliga studier utan även andra korta utbildningar.