Om man som enskild medlem vill börja engagera sig fackligt – hur kommer man i gång?

– En bra väg att gå är att vända sig till arbetsplatsombudet på din arbetsplats. Finns det ingen sådan kan du anmäla ditt intresse till din sektion. De vanligaste förtroendeuppdragen är de som arbetsplatsombud och skyddsombud. Ofta är det samma person som har båda uppdragen, men man kan också välja att vara bara det ena eller det andra.

Erbjuds man någon utbildning om man vill bli arbetsplatsombud eller skyddsombud?

– Ja, det gör man. Vi har en utbildning för arbetsplatsombud, där man får lära sig om Kommunals värdegrund, rollen som arbetsplatsombud och där man får lära sig hur det fungerar med kollektivavtal och lagar. Utbildningarna för förtroendevalda följer ett stand­ardiserat system, vilket gör att de ser likadana ut i hela landet. De är särskilt framtagna för bara Kommunal.

Måste man ha något speciellt uppdrag för att engagera sig i facket?

– Nej, det kan även handla om att vara med på olika aktiviteter eller evenemang som facket anordnar till exempel. Ibland står vi på stan och pratar om något, som rättvisa löner eller så. Vid sådana tillfällen kan man vara med och engagera sig lite extra.

Fakta: Förtroendevalda

27300 förtroendevalda finns det i Kommunal.