I Kommunal Stockholms lokaler på Kungs­holmen sitter 13 personer som nyligen blivit valda till arbetsplatsombud på sina jobb. Tillsammans med varandra och kursledarna går de igenom vad som gäller på jobbet – hur funkar kollektivavtalet och hur kan jag som arbetsplatsombud ta tag i problem på min arbetsplats?

– Det har varit över förväntan. Dels har det varit roligare än jag trodde, dels ser man att det faktiskt finns verktyg att jobba med. Nu vet jag hur jag ska söka upp vad som gäller om det uppstår några problem på jobbet, säger Janne Rosén.

 

LÄS OCKSÅ: Svårare få ledigt för facklig kurs

 

Han är boendestödjare och ett av de 13 nya ombuden som går utbildningen. Han blev framröstad som arbetsplatsombud för ungefär ett år sedan. Att han blev sugen på att börja engagera sig fackligt handlar, som han beskriver det, om att alla parter behöver känna till ”spelets regler”.

– Om du och jag skulle spela monopol så skulle vi läsa reglerna på locket och sen göra som det står. Men när det gäller lagar och regler på arbetet så verkar det tyvärr inte alltid vara lika självklart att de följs, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Så engagerar du dig

 

Janne har jobbat sedan han var 15. Från diskare via en sväng i byggbranschen och som fastighetsskötare har han gått till sitt nuvar­ande jobb som boendestödjare på ett LSS-boende. Ett genomgående mönster han har upplevt i arbetslivet är den låga lönen. När Janne pratar om kommunalares löner blir han märkbart arg. Han tycker att det är synd att lön är ett så tabu­belagt samtalsämne på arbetsplatser, och tror att om fler vågade prata om den skulle man kunna samla stöd hos varandra.

– Jag menar, vem vill sitta på lunchrasten och berätta vad man tjänar? Man skäms ju. Men det är inte jag och mina kollegor som ska skämmas egentligen. Om vi pratade mer om våra löner skulle det kunna leda till att vi finner stöd i varandra. Det är det facket handlar mycket om – att vi är starkare tillsammans, säger han.

Fakta: Facklig utbildning

Arbetsplatsombud
● För ut Kommunals budskap på arbetsplatsen, håller koll på de arbetsrättsliga lagarna och värvar nya medlemmar.
● Blir vald av sektionen efter förslag från medlemmarna på jobbet.
● Får först gå en värdegrundsutbildning. Därefter en längre utbildning om kollektivavtal, lagar och rollen som ombud.

Skyddsombud
● Som skyddsombud bevakar du arbetsmiljön på arbetsplatsen.
● Utses av alla arbetskamrater, alltså inte bara av dem som är medlemmar i facket.
● Du genomför samma utbildning som arbetsplatsombudet. Sedan är det arbetsgivaren som är skyldig att tillhandahålla utbildningar i arbetsmiljö. Ofta är arbetsplatsombudet och skyddsombudet samma person på arbetsplatsen.

Fler utbildningar
● Andra roller du kan utbilda dig till är exempelvis huvudskyddsombud eller försäkringsansvarig. Efter flera år som fackligt förtroendevald kan man gå utbildning för att bli anställd av förbundet som ombudsman.