Jag läser i tidningen Kommunalarbetaren om medellönerna för undersköterskor i alla kommuner, län för län. Här står det skrivet, klart och tydligt att Luleå kommun ligger på 12:e plats av 14 kommuner. I samma veva står Luleå kommun och ser ut som frågetecken och förstår inte varför de inte hittar tillräckligt med folk till semestervikariaten.

Luleå kommun, liksom många andra kommuner, behöver förstå att lönen måste höjas för att undersköterska ska bli attraktivt på arbetsmarknaden. Lönen måste höjas för att bland annat unga ska vilja välja vårdyrket. Boendekostnader, fritidskostnader, mat och kläder, allt omkring oss kostar och blir heller inte billigare ju längre tiden går.

Arbetsgivaren kräver alltmer av vårdpersonalen i dag. I vårdpersonalens profession ingår så mycket mer än bara vård, till exempel vårdbiträde/undersköterska, samtalsterapeut, vaktmästare, dokumentationsassistent, städerska, köksassistent, trädgårdsmästare och sömmerska. Alla dessa yrken menar arbetsgivaren att vi ska bemästra och att det ingår i vårt arbete. Här är det skrattretande att vår medellön i Luleå kommun ligger på cirka 23 500 kronor per månad före skatt. Är inte personal inom det vårdnära yrket värda mer än så med tanke på det enorma jobb de gör?

Nu är ett nytt avtal skrivet mellan Kommunal och SKL. I det nya avtalet har en extrasatsning på undersköterskorna gjorts, vilket gör att de får totalt 1 020 kronor i potten och 220 kronor av den summan ska läggas till 25 procent av undersköterskor med spetskompetens. Övriga kommunalare får 520 kronor mer i potten, detta regleras vid individuell lönesättning, vilket är bra men långt ifrån den summa som det bör vara.

Här har alla kommuner en otrolig chans att vara ledande när de lokala avtalen ska skrivas. Lägg en ytterligare summa till personalen för att öka intresset för vårdyrket och visa uppskattning till den personal som arbetar hårt för att kommunen ska kunna fungera. Anpassa alla arbetsplatser och se över arbetsmiljön så att alla ska kunna jobba heltid.

Till min arbetsgivare Luleå kommun säger jag, varsågod! Bollen ligger hos er. Gör om och gör rätt! Se på er personal och öppna era ögon för det stora jobb som verkligen utförs. Värdera personalen och visa att ni uppskattar och respekterar dem. Gör vårdyrket i Luleå kommun till ett attraktivt, värdigt och respekterat yrke med värdiga villkor och värdiga löner som ger ett värdigt liv.

Jessica Hjelte

Fakta: Jessica Hjelte

Yrke: Vårdbiträde, språkrör för unga Kommunal Norrbotten.
Bor: Rosvik, Piteå.
Detta kan få unga att välja vården: Ökad lön, heltid, bort med delade turer och långpass.