Vad betyder avtalet?
– Unga nyanställda blir i princip anställda på de lönenivåer som finns i de centrala avtalen. Det gäller typiska tjänstebranscher som Kommunal, Handels samt Hotell- och Restaurang. I industrin har Metall lokala avtal som normalt sett ligger över de centrala nivåerna.

Vad betyder ingångslönen?
– Om ingångslönen är låg så kan man bli fast där för evigt eller så hoppar man bort till något nytt. Vi tittade på lönerörlighet och de som år 2000 låg lägst ner i lönefördelningen, tio år sen­are var det en väldigt liten andel som låg kvar längst ner.

 

LÄS MER: Kommunerna som leder låglöneligan

 

Det ni såg var att låga ingångslöner ändå innebar en löneutveckling?
– De flesta blir inte kvar på lägstalönen, de flesta avancerar. Vi var intresserade av om låg ingångslön döm­er en till evigt låg lön. Det såg inte ut så. Sedan är det alltid viktigt att gå in på en högre lön än en lägre.

Om lägstalönerna ökar mindre än övriga löner, hur påverkar det medellönen?
–Vi studerade höjda lägstalöner på HÖK:en (Kommunals avtal med SKL, red:s anm) mellan 2000 och 2010. Vi tittade på dem som hade så låg lön att de automatiskt skulle få högre lön nästa år eftersom den nya lägstalönen var högre än den lön som de hade. Det vi såg då var att om man höjde lägstalönen med en krona, då höjdes deras lön med en 50-öring i förhållande till de som låg strax ovanför. Så man kan säga att genom att höja lägstalönerna så fick man en sammanpressning av lönefördelningen längst ner.

Sänks medellönen på sikt?
– Nej, det här säger nog mer att genomsnittligt följer den märket. Om några får det lite sämre, så får några det lite bättre.

 

 

Röster från kommunalare med låga löner

”Jag lägger extra energi på delegeringar och flera ombudsroller. Men jag får inget extra för det. Det är det värsta.”
Undersköterska, Söderhamn

 

”Det känns för jäkligt. Vi gör ju samma jobb som under­sköterskorna i andra kommuner.”
Undersköterska, Ockelbo