Kommunal kom med en ny, betydligt striktare, alkoholpolicy för flera månader sedan, efter skandalerna med vidlyftig alkoholkonsumtion för medlemmarnas pengar. I den nya alkoholpolicyn stod att alkohol endast får köpas för medlemmarnas pengar vid undantagsfall.

 

LÄS OCKSÅ: KA liverapporterar från kongressen

 

När en motion om alkoholpolicyn – som skrevs före skandalerna – var uppe för behandling satte många ombud upp sig på talarlistan. Men då gick Kommunals HR-chef Olle Ingemarsson upp och sa att förbundsstyrelsen yrkar på att undantaget tas bort helt. Ombuden började jubla och applådera och de flesta strök sig från talarlistan. De som gick upp hade tänkt att prata om undantaget. Matilda Olofsson från Västerbotten var glad över förslaget.

– På festen i går gick det otroligt bra att köpa alkohol för egna pengar, sade Matilda Olofsson.

Beslutet klubbades igenom med det mest rungande ”ja”-et hittills under kongressen. Nu tillhör Kommunal ett av de fackförbund med allra hårdast alkoholpolicy.