– Jag blev medlem i Transport när jag var 18 år och jobbade på en bensinstation. Den erfarenhet jag har är från privata arbetsgivare och i Transport hade vi bara privata arbetsgivare. Det kan vara viktigt att ha med det perspektivet i förbundsledningen.

Du är (troligen) den yngste i förbundsledningen någonsin. Känner du dig historisk?

– Nej det vet jag inte. Men jag känner mig otroligt hedrad över att få det här förtroendet. Jag känner också att det är ett väldigt starkt mandat för mig som varit tydlig med vad jag tycker, att vi ska jobba mer med att bli en kämpande fackförening på arbetsplatserna. Och vi ska fortsätta att driva medlemmarnas frågor politiskt.

Nu hamnar du i en ledning där två män står i täten (Tobias Baudin och Per Holmström) för detta stora kvinnoförbund, hur ser du på det?

– Jag tycker att det viktigaste är kompetens, inte kön. Men det är klart jag hellre skulle se att det var tre kvinnor i en ledning på fyra. Det skulle vara mer rimligt. Men jag ser fram emot att jobba med samtliga personer i ledningen.

 

TOBIAS BAUDIN: ”Jag är väldigt stolt så klart”

 

Känner du Tobias Baudin?

– Nej inte personligen. Jag har inte jobbat med honom heller. Men det jag har sett av honom är att han har prioriterat väldigt mycket att vara ute på arbetsplatser. Och det är något jag också prioriterar och kommer att fortsätta med.

Du har ju lyft fram medlemsinflytandet och vill ha fler medlemsomröstningar? Vad ska medlemmarna få rösta om?

– Jag vill att medlemmarna ska få rösta om vilka avtalsförslag vi ska driva i avtalsrörelser. Och jag vill att medlemmarna ska få rösta om vilka krav vi ska ställa i valrörelser.

Ska medlemmarna få rösta om själva avtalen?

­– Nej det är inget jag har föreslagit. Utan det handlar om att rösta innan avtalsrörelserna om vilka frågor vi ska driva.

 

BERIT MÜLLERSTRÖM: ”Det känns bara tomt”

 

Du har också lyft fram antirasismen, hur kommer ditt engagemang där märkas?

– Genom att vi organiserar oss bättre på arbetsplatserna. Jag är säker på att det är det bästa sättet att bekämpa rasism. Om vi hittar frågor att driva gemensamt på arbetsplatserna så blir det uppenbart att vi har ett gemensamt intresse som kommunalare oavsett varifrån vi kommer. Jag har alltid haft ett stort engagemang i den frågan.

Det är främst Kommunals medlemmar som ska bo i Kommunals fastigheter har du sagt. Och då tänker du inte på anställda och förtroendevalda på förbundskontoret. Blir det så nu?

– Om jag får bestämma blir det så. Men vi ska ta beslut gemensamt i ledning och styrelse. Men jag kommer absolut att driva på för att det framför allt är Kommunals medlemmar som ska bo i Kommunals fastigheter.

Kommer du själv flytta nu?

– Nej jag tänker bo kvar i Knivsta. Jag har en hyreslägenhet där och jag tänker fortsätta pendla.

Fotnot: Övriga som valdes in i förbundsledningen är Per Holmström, förste vice ordförande, och Lenita Granlund, andre vice ordförande och avtalssekreterare.

Lisa Bengtsson

Bor: Knivsta
Ålder: 33 år.
Familj: Man och en dotter som är 4 månader. Och en stor pudel och en katt och en häst.