– Är det ingen som behöver lägenheten så får vi lämna den till bostadsförmedlingen. Vi ska se till att vi träffar avtal med dem också, säger Kommunals förste vice ordförande Per Holmström.

Därmed försvinner den regel som funnits i policyn som säger att först när 50 procent av lägenheterna bebos av anställda i Kommunal så lämnas lägenheter till bostadsförmedlingen.

– Ja så är tanken. Eftersom det inte kommer bli efterfrågan på samma sätt, det krävs att man bor en bit ifrån.

Det innebär också ett slut på tilldelning av lägenheter till personer utanför Kommunal, som i fallet med utrikesminister Margot Wallström.

Räknar ni med att kunna lämna fler lägenheter till bostadsförmedlingen?

– Ja det räknar vi med, säger Per Holmström.

I den gamla policyn hade förbundsledningen förtur men det upphör nu.

Förbundsstyrelsen har tagit ett inriktningsbeslut om den nya lägenhetspolicyn. Det som inte är klart är hur tilldelningen av lägenheter ska administreras och vem eller vilka som ska sköta om det. Men det kommer inte som tidigare (Anders Bergström) skötas av någon från ledningen.

– Vi har fastigheter för över 1,1 miljarder kronor och då krävs det att det är en viss professionalitet också hos dem som sköter det. Det ska inte vara någon koppling till förbundsledningen. Vi har lägenheter för att vi vill att ombudsmän från hela Sverige ska komma hit och att det är en bra kapitalplacering, och då får vi hantera det efter det också, säger Per Holmström.

Däremot är det inte säkert att Kommunals ledning och ombudsmän heller i framtiden tvingas återlämna sina lägenheter den dag de avslutar sina fackliga uppdrag.

– Vi har inte sett att det går att skriva bort besittningsrätten, men det är väl sådant vi får fortsätta titta på. Än så länge med den experthjälp vi har fått så har vi inte sett att det går att göra så. Men tanken är ju att man lämnar tillbaka den och att man inte använder den som bytesobjekt eller så. Så vill vi inte ha det.

Carl Rydeman, hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall, sade till tidningen Arbetet i januari att det går att avtala bort besittningsrätten.

Och just ett sådant avtal har till exempel GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö, uppgav Arbetet. Han måste lämna tillbaka lägenheten den dag han lämnar sitt uppdrag.