Flyga mindre och äta mindre kött.

Det är det snabba svaret från miljöforskaren Annika Carlsson-Kanyama, docent på Kungliga Tekniska Högskolan, när jag frågar henne vad man som privatperson kan göra för att försöka hejda klimatförändringarna.

Men alla flyger inte eller äter mycket kött. Då kan man ändå påverka med sitt jobb. 

KA har träffat skolkocken Ulrika Oldelius i Stockholm, som nästan bara serverar vegetarisk mat; bussföraren Göran Sandberg i Umeå, som rattar en buss driven på el från vattenkraft och sopgubben Mikael Magnusson i Trollhättan, som kör sopor som blir till biogas eller sorteras på annat sätt. 

Forskaren och docenten Annika Carlsson-Kanyama menar att alla gör nytta på sitt sätt. Vi börjar med kockyrket:

– Jobbar man som kock har man en självklar uppgift tycker jag att erbjuda mat utan så mycket mejeri­produkter och rött kött. Att försöka minska mängden och laga goda vegetariska alternativ. Det ger i stort sett alltid lägre växthusgaser än kött och mjölk. Det behövs mindre mark och mindre färskvatten.

Vidare menar Annika Carlsson-Kanyama att alla bussförare, inte bara de som kör på förnyelsebart, kan spela en betydelsefull roll.

– Framför allt är det viktigt att visa att den här bussen kan vara ett alternativ till bilen. Är man som bussförare allmänt trevlig och tillmötesgeånde spelar det faktiskt roll. Det ger en kvalitetshöjning. Man kanske inte orkar jämt, men om man orkar.

När det kommer till avfall, som hundratals kommunalare arbetar med, säger Annika Carlsson-Kanyama att hon fortfarande får höra skrönor om att ”allt ändå läggs på samma hög hur mycket man än sorterar”. Något som helt enkelt inte stämmer.

– Det är alltid viktigt att återanvända. Då behöver man inte använda ”jungfruliga” råvaror för att göra saker i samma utsträckning. Det vet man är bättre.

Vad säger du till de som säger att det ändå är för sent att göra något åt klimatförändringarna?

– Det är det inte. Vi måste göra något. Och vi kan göra något. 

Foto: David Dahlberg/Maja Brand/Dragan Mitrovic

Klimatförändringarna

Orsakas av utsläpp av så kallade växthusgaser, framför allt koldioxid.
Leder bland annat till höjda havsnivåer, fler översvämningar och att glaciärer smälter.
● FN:s alla länder enades i Paris i fjol om ambitionen att uppvärmningen ska stanna på 1,5 grader.