Det är tragiskt för den feministiska kampen när man hävdar att Kommunals nästa ordförande måste vara en kvinna för att förbundet består av runt 80 procent kvinnor. Det är direkt alarmerande när ledande fackliga företrädare uttalar sig på ett sätt som diskriminerar 100 000 män i Kommunalarbetarförbundet. Du duger inte för att du är man…

 

DEBATT: Kön ska inte avgöra valet

 

Jag blir uppriktigt förbannad när ledande företrädare i Kommunal använder den feministiska kampen för att positionera sig själva på maktpositioner. Om manliga företrädare i IF Metall hävdat att det måste vara en man som måste vara ordförande i IF Metall på grund av en medlemsdominans av män i förbundet hade det blivit ett ramaskri i Sverige.

Om vi vill lyckas med att bekämpa de orättvisor som finns i samhället mellan könen, så förutsätter det att kvinnor och män deltar i denna kamp. Att då uttala att det måste vara en kvinna som leder Kommunal är direkt förolämpande mot alla män.

Feministisk kamp rättfärdigar inte att göra om alla de historiska misstag som män gjort genom diskriminera det motsatta könet. Vi måste göra precis tvärt om – involvera både kvinnor och män i detta så avgörande och viktiga arbete.

Det handlar inte om kön, det handlar om att man förstår alla människors lika värde. Först då är man en värdig ordförande för Kommunalarbetareförbundet.    

 

Dan Gabrielsson,
feminist, avdelning VänerVäst, kongressombud med förhinder.