Den absolut sämsta investeringen är den nu nedlagda restaurangen Metropol Palais.

– Kärnan är att man måste inse att man är just barnskötare och inte proffs på varken fastighetsaffärer, kapitalplaceringar eller krogverksamhet. Hade jag haft tillgång till de proffs som jag haft när vi jobbat med åtgärdsplanen, då hade det inte sett ut som det gjorde.

Annelie Nordström hoppas förstås att hon inte ska bli ihågkommen för Kommunals kris. I stället önskar hon att folk minns henne som den som gjorde alla arbetsplatsbesöken och vände Kommunals medlemstapp. Trots det tapp på 8 300 medlemmar som krisen orsakade har Kommunal fler medlemmar nu än när hon tillträdde.

Sedan dess har hon besökt uppåt 200 arbetsplatser. Och det är medlemmarna som Annelie Nordström tagit mest intryck av under de här åren. 

– Jag har lärt mig hur det känns. Det har gjort att jag kunnat stå inför media, i panel­debatter och påverka politiker med ett sant budskap.

 

LÄS OCKSÅ: Revisorer varnade redan förra våren

 

Som nyvald pekade Annelie Nordström ut fyra utmaningar.

Nu får hon i uppgift att sätta betyg på resultatet, 5 är högst. Det ger hon till mål­en att öka medlemsantalet och opinionsbildning. Vinna valet för de rödgröna får en 4:a och att förändra de ojämställda arbets­villkoren en 3:a.

– Det har varit mitt driv, vi har bara nått en bit. 

Annelie Nordströms hjärtefråga genom åren har varit ett starkt fack med många medlemmar. Nu gör hon tydligt att det är redskapet för att förbättra kvinnors villkor. Även om årets avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, anger heltid som norm är Annelie Nordström inte nöjd.

– Det har inte tagit sig tillräckligt konkreta uttryck för våra medlemmar än. Det gäller heltid, det är för mycket visstid, dålig arbetsmiljö, dålig bemanning, lönen givet­vis och pensionen. 

 

LÄS OCKSÅ: Annelie Nordström mordhotades

 

Hon återkommer till att opinionsarbetet gått bra och lyfter fram flera utredningar under civilminister Ardalan Shekarabi (S). En är vinst i välfärden. Det är en fråga där Annelie Nordström uppfattats som vag. 

– Det som upplevs som otydligt är att jag inte omedelbart säger att det inte ska vara tillåtet att ta ut vinst. 

I stället har hon hävdat att vinstuttag­et kan stoppas med krav på bemanning, yrkesutbildad personal med bra villkor, insyn och kvalitet. Går det ändå att ta ut vinst anser hon att politikerna satt fel prislapp.

Annelie Nordström är skarp i kritiken av LO:s kampanj mot Sverigedemokraterna

– Jag ogillar kampanjen mot SD. Det är ett parti med helt fel inställningar. Men den fackliga rörelsen kan inte motverka rasismens tillväxt enbart genom att vara emot ett parti. 

– Man måste vara för något. Man måste vara för alla människors lika värde, för en generös flyktingpolitik, för bra ingångar för alla på arbetsmarknaden och jobba med det. 

 

LÄS OCKSÅ: ”Jag började bygga på osund grund”

 

Däremot är Annelie Nordström mer positiv till att LO erkänt värdediskrimineringen av kvinnor. Som hon ser det börjar den med föräldraledigheten. Därför vill hon att föräldraförsäkringen ska delas lika mellan båda föräldrarna. Ett ställningstagande som presenteras på kongressen. Precis som med heltidsfrågan anser Annelie Nordström att individen stärks av en norm.

– Då blir det inte jag själv som ska ställa krav. 

När Annelie Nordström lämnar ordför­andeskapet är det med en rapport om facklig feminism och ett engagemang för kvinnors lika värde som framstår som ännu starkare än när hon tillträdde. Därför är det lätt att tvivla på att det är som hon själv säger, att hon nu ska ägna sig åt sin passion att brodera kuddar.

 

Fyra röster om Nordström

 

”Hon har varit målmedveten, realistisk, hon har inte tagit fel strider och verkligen haft förmåga att lyfta Kommunals grupper på ett bra sätt.”

– Ingela Gardner Sundström (M),
fd ordförande SKL:s förhandlingsdelegation

 

”Hennes besök hos oss på dagrehabiliteringen i Frövi kunde inte stoppa omorganisationen. Men hennes uppskattning och peptalk har stärkt oss på den fortsatta vägen.”

– Siv Holm och Christina Ruukholm-Bouvin,
rehabassistenter

 

”Det är bra att hon lagt fokus på medlemsvärvning. Men det är fel att hon avskärmat sig från facklig politisk samverkan och non-profitfrågan.”

Johanna Svensson,
ordförande Kommunals sektion Falköping-Tidaholm

Annelie Nordström

1974: Barnskötare, uppdrag för Kommunal i Halland.
1981: Ombudsman på Kommunals förbundskontor.
1988:  Personalchef i Vilhelmina kommun.
1991: Ledamot (S) i landstingsfullmäktige Västerbotten.
1998: Kommunalråd (S) i Vilhelmina.
2001: Omvärldsbevakare, vårdstrateg och enhetschef på Kommunals förbundskontor.
2009: Kommunals förste vice ordförande.
2010: Kommunals ordförande.